Thursday, December 30, 2010

keberengsetan!

hahaha... antara perkara2 yg berlaku yang cukup signifikan selama 2 minggu sebelum 1/1/11!

1. tinggal di tempat baru di mana semua org semacam sudah bertahun-tahun kenal aku tinggal situ

p/s: eyh..ko bukan budak Za'ba ke??...aku jawab aku dah lari!

2. Sekreteriat Pemasaran ditempatkan untuk PBL Land-Malay Reserve Land. kali ni ala-ala fieldwork jangan ingat budak2 fst jer ada fieldwork.

p/s: Langkawi, here we come!

3. 'Innercircle'... menular lah!

p/s: janji korg bahagia...

4. Spanjang sesi 2010/2011... pertama kali pergi tgok wayang!

p/s: Filem: Hantu Kak Limah Balik Rumah
Genre: Komedi-Seram
Kaki Wayang yg Dimaksudkan: 3F, Faiz, Fatin, Faizelina a.k.a Ina

5. Tipah tertipu: JPA tak masuk mengikut waktu yang ditetapkan. Ikat perut dan berputih mata jer lah.
p/s: maklumat yg baru diterima: JPA sudah lama masukkan duit tpi duit diapungkan untuk dividen tahun depan. as ordinary reasonable man, dah tau student masuk setahun 2 kali, alasan menuggu bajet 2011 tak berpatutan. Sahih atau tidak, sama2 kita tunggu n siasat.

6. masih ada yang sayang padamu. merujuk no.5, ada beberapa org yang dengan suci hatinya telah PM inbox FB aku dengan menawarkan pertolongan dari segi financial. tapi tkpa la, tanak menyusahkan org lain..

p/s: TERHARU SANGAT! terima kasih kepada orang2 ini. hanya Allah sahaja yang akan membalas budi baik anda.

7. 'Syafiq...Fahmi...Faizah...Zahadi...Faiz Gaia'

p/s: entahla...memang nama aku nama 'Hybrid'...boleh jadi macam2, ala2 'transformer'

8. toilet rosak...turun satu floor untuk 'membuang!'

p/s: nasib baik ada air...tk macam kolej2 lain. Alhamdulillah

9. 'people easily forget the past and others'

p/s:................

10. :)

p/s: susah senang pon, still smiling!



p/s: tajuk 'keberengsetan' memang tak sesuai dengan entry ni..tapi tah-suka dengan perkataan tu!

Wednesday, December 29, 2010

happy new year!

happy new year!

Answer here

Thursday, December 23, 2010

there she goes..

she is not tutoring us anymore...

p/s: No Cheers!

p/s: entry paling pendek pernah aku buat buat.. Cheers!

Wednesday, December 22, 2010

attachment!


attachment adalah merujuk kepada latihan sangkutan, satu kursus yang merupakan requirement oleh FUU dan UKM kepada pelajar Semester 2 tahun 3.


i've called several firms, every firms that i'd called reply my questions with kind and modest manner saying that they accept students doing attachment, and also chambering. when asked what is your firm usually handled?? they said, most of them do conveyancing, litigation, bankruptcy and insolvency, family matters either syariah or civil, banking, documentation and so little on criminal..if there was, it was not-so-heavy as they said like theft and no 'drugs'.


since many firms had confirmed taking students for attachment and eager on accepting me, i am in a crossroads of having to choose which will it be.


since i did'nt 'walk in', just interviewed(is not so that interview la, they just asked me for how long, where are u from..etc), i am very unsure of which one.


since most of the firms are near to my place and made me believe why they are so much into conveyancing, etc, as the area is filled with housing development, not-so-big projects, shophouses, in short, the area is mushrooming to be a town by having it like 7-e...a town which has everything, from houses-bungalows-schools-shopping complex and so forth.


back to the issue of choosing the firms.


i don't go for which firm is big, a lot of contacts and clients coming in, prominently owned by prominent lawyers, what the firm is going to offer and benefits that a student would gain having attached there. i go for who is eager to accept me as attachee in his firm besides the answers received saying that 'we do accept students doing attachment here, just send me your official letter' like and go with by reconfirming with the firm as i'd called the firm, the lawyer in charge said with his humble voice.. 'this is the first time we receive this kind of call asking for doing an attachment as we had yet to receive any such student, however we do accept chambering but it is also rare for those intended to the chambering approach us...i'm gonna consider you and confirm with me tomorrow...'


asked about payment, i replied by saying 'well some firms do give allowance but that is not my major concern... my purpose is not for allowance, but the learning experince that i would garner as much as i can that the firm will offer, it's okay as i'm not doing it for being paid...'


with his humble voice in a aplomb manner, 'okay, i'm considering you and i'm gonna confirm with you tomorrow, however if i do not call u late in the afternoon, do give me a call'


worthiness to call him back as the answer is yes and he actually forgets to return my call to confirm.


i don't care about maybe another firm that had confirmed with me are better off as compared to this firm with regards to practices of law, i accept this firm as the lawyer in charge who answered over the firm enough to indicate what sort of person he is when it comes to being 'a people's lawyer' like what i'm ambitioned to be.


i'm so nervous for the attachment as i'm afraid that i'm gonna be put to 'test' in which the firm left you with lots of works or testing your knowledge. but then, if i don't take it as a challenge, how would i go about to be someone successful someday!


p/s: ngantuk lah!...btw still menuggu 'H' untuk pergi shopping bersama...!

Monday, December 20, 2010

manis bak bunga...


saya terpanggil untuk menulis pasal gula-gula. Sebab, waktu saya kecil, saya memang gemarkan sudirman dan gula-gula..erk..apakah kena mengena sudirman dengan gula-gula??



well, when i was a kid, i'am exposed to entertainment and sudirman was a figure who was very much associated with it. Way back in the 80's and early 90's, Sudirman was a music icon and the nation were fondly-influenced by him through his so true voice through his songs and he himself had became apart of our lives regardless of who u are, where are u from. An eccentric performer with distinguish styles that many artistes wouldn't enough good to over take him, even until today, his legacy still remains through his songs recorded and played, or sang by us.



the relation of 'gula-gula' and Sudirman is, i can still recall i was so into a song of entitled 'Pesan Abang'.



liriknya sangat signifikan untuk tujuan 'entry' ini:



Adikku muda remaja,

Awasi bila melangkah,

Wajahmu manis bak bunga,

Pasti ramai yang tergoda,


Tidak dilarang kau bersuka,

Asal tahu kan batasnya,

Jangan sampai adik terlupa,

Harapan dan cita-cita.


from the song, it clearly states about 'wajahmu manis bak bunga'.


apa yang saya rasa di sini, manis bak bunga memiliki beberapa maksud yang menjadikan saya betul menyukai lagu ni, selain bait2 lirik yang lain dalam lagu tu 'is straight forward meaning'


manis, macam gula-gula walaupun tertulis 'bak bunga'.


saya merasakan hidup adalah manis macam makan gula-gula. manis sebab kita akan melalui hidup dengan penuh suka duka. Kadang-kadang sesuatu yang menyeronokkan, kadang-kadang pahit atau perit atau sedih, kecewa and etc. Namun masih dianggap manis akhirnya sebab kita dah berjaya melaui semua itu, macam makan gula-gula, gula-gula perisa strawberry memang manis, tapi ada juga gula-gula macam hacks yang kadang-kadang pahit atau pedas tapi still kita telan dan rasa manis jugak akhirnya.


'manis bak bunga' melambangkan semasa kita muda, kita boleh melakukan apa sahaja. ketika muda kudrat kita masih elok untuk buat atau capai apa sahaja sehingga merasai kemanisan selepas melakukannya. sebabnya, bila kita semakin tua, macam kita makan gula-gula-semakin dihisap, semakin mengecut, hilang manisnya dan akhirnya dikunyah, mengecil dan terus ditelan. begitulah akhirnya, contoh macam Mak saya sendiri, masa muda memang cantik-'manis'. semakin tahun ke tahun, saya rasa amat berbeza rupanya jika dibandingkan dengan foto semasa dia 'merende' bersama-sama teman-temannya..hahahh.., lebih-lebih lagi melihat keadaannya yang tidak boleh banyak bergerak, bergantung hidup pada mesin 'dialysis' and hanya terlantar di atas katil, memakai pampers dan duduk sahaja di atas kerusi roda.


So, youthful won't last forever, as it will fade through times. Enjoy it while it last and do not waste it for the next chapter of life as whatever that you do today will impose 'persistent threat' to your next life.


p/s:....is listening to the songs over and over again!

Friday, October 29, 2010

apa??? kau ingat aku ni sengkek sangat la???


walaupun aku tidak seharusnya menulis benda yang bukan-bukan memandangkan peperiksaan Undang-Undang Tanah esok, ada satu perkara yang mengecewakan berlaku semasa pagi-pagi ini dengan bersemangat waja untuk mengulangkaji pelajaran bagi peperiksaan esok.


aku masih tak faham, kenapa ada orang cakap aku yang bukan-bukan/tuduh/ atau lebih mudah untuk pembaca-pembaca di luar sana 'fitnah' dilemparkan ke atas aku, tetapi secara terang-terangan/jelas/tanpa berselindung, perkara tersebut tidak masuk akal langsung???


memanglah aku mohon banyak kertas, ink peralatan dan sebagainya, tapi bukan untuk aku ok! untuk jaksa-jaksa (jaksa sesi aku!) aku guna dan kegunaan jaksa sendiri. Aku faham mungkin salah aku sendiri yang tidak mengehadkan penggunaan benda-benda ini sampai setiap bulan berkotak-kotak kertas dan ink habis dan terpaksa dibeli oleh kolej dan untuk kegunaan, kalau tidak ada korang akan buat macam aku buat? mohon benda-benda tu?? ye la korang guna duit program sendiri, tapi korang guna jugak apa yang aku mintak itu. bukan nak mengungkit, sampaikan korang pun letak dalam laporan kewangan 'claim' kertas dan ink. so pihak yang konon mendapat anugerah kualiti perdana menteri tah tahun bila kata. 'apa pasal program pun guna??? bukan untuk jaksa je ke??? program kan ada sebab program pun claim mende yang sama???...aku bukan nak mengungkit, aku tetap backup jaksa aku, 'dia orang terguna, nak buat program mana cukup', ok perkara ini seolah-olah settle!


walaubagaimanapun, pihak tersebut sekali lagi mengungkit. kali ini menuntut pembayaran ke atas pembelian benda-benda itu. siap suruh setiap program tu bayar. tetapi aku tak pernah pun mintak setiap program bayar. aku biarkan jer. untuk JAKSA jugak kan!


tetapi ada la mulut-mulut menuduh aku bukan-bukan kononnya tujuan aku memohon dan pembelian benda-benda itu untuk tujuan peribadi: aku dikata,'siap caj student untuk print and pakai kertas kat jaksa, sebab itu la selalu sangat mintak benda-benda itu'!!!!


wahh, kau ingat aku ni sengkek sangat ke, sampai nak cari duit dengan buat benda tu, weyh bukan aku sorang guna, aku mohon untuk orang lain guna jugak...benda ini pun nak jadi kecoh ke??? seolah-olah aku ni sengkek betul..sedih seyh


aku tak pernah langsung caj orang, orang datang guna and print sesuka hati adalah....


btw, pihak pemenang anugerah kualiti perdana menteri tu siap datang pejabat kolej depan staff office sebut nama aku lagi, wah, ko duduk sana kat pejabat tu, tau ke apa yang aku buat kat kolej tu...'jangan tuduh yang bukan-bukan ea...!!!!'


lagi satu, pn.mailto:pn.#$%@@@*.. nak kerek sangat la, buat aku ni macam budak-budak hingusan tak tahu apa-apa, suka nak dengar daripada mulut orang lain cakap aku buat benda-benda tu, mulut yang cakap ngan pn tu pun bukannya tau apa2...'eching-eching ambil tau padahal tak tau and tuduh aku pada ko cam tu sekali!'


memang bengang, orang lain sepatutnya harus juga dipersalahkan tetapi aku sebab permohonan tu atas nama aku, tapi untuk kegunaan dia orang.


saja jer tulis dalam bahasa melayu yang agak baku (agak je la!), sebabnya there's no point of cursing people around'....


walaupun pengurus baru cakap perkara ini kecik, memang la 'it's not a big deal' tetapi perkara ini merosakkan reputasi aku...ada ke aku buat benda2 tu...sekali lagi..aku ni sengkek sangat ke???'...under defamation act, aku boleh saman ko dengan seluruh pejabat ko!


sekian, aku memang tidak rasa happy dengan perkara ini!


p/s: thank you to en pengurus baru who are going to clarify this matter, a public apology who are related to this and thank you also to JAKSA who'd backed me up!

Thursday, October 28, 2010

living in the teenage dream world!


it is all about 'social acceptance'.


when you're pretty/fashionable/gorgeous, you're popular and everybady will try to fit in as everything that you do will not ever be disputable as people like you are considered 'always do the right thing!'...


you're bookworm, you're nerdy thing although you are being normal as a student to pass everything with flying colours and make something good out of it after you graduate...


you're follower, whatever the other people do or think you'll do the same as you think they are 'cool' and you should be in that way... 'punk', 'indie'..bla...bla..


you're different-lets don't get near you...


you're just being you-Hypocrite-they'll say


do-gooder!-sincerely for others or for the purpose of pursuing what you aimed for...


self centered-owh please: there's no room for people like you in this world!


noisy: you always whining though you didn't make something out of it


thus, these where you're belong, you've been accepted as you shared the same as other have. Not accepted? create new and start recruiting; maybe shall start with, 'people who do not posess either of these abovementioned'....


XOXO: living in the teenage world is temporary but, the life you've made out of it will last forever!


p/s: tah apa2...

Tuesday, October 26, 2010

besok nak exam..so terasa nak menulis sesuatu out of focus untuk exam tersebut.


1. Selamat Menduduki Peperiksaan for all UKM students...because of very fond towards the university...this is sincerely-straight from my heart and not for other students from other universities...sorry!


2. Laziness and exam blues!

PEMALAS!, please read all of the notes, articles, cases and so forth. Failure to have this done will ensure that you will regret as if this world is gonna end for you...hehehhh..


3. Things which are left to be unfolded,

okeyhhh...it's towards the end of the sem, but then i finally figure out that there is a lot thing happened i failed to notice and know about it....'juicy gossips', 'the inner circle', 'scandals', 'fundamental change of circumstances', 'illogical reasoning' and so forth...i'm not going to deal with each headings but enough saying...these are things i couldn't keep up with, ..if i could, it is already too late...as i'll be the last to know...and surprise..and confuse..and relief..and regret...and bla..bla..bla..bla...


that's all...thank you...


p/s: XOXO... ala-ala...'Gossip Girl'

Monday, October 11, 2010

you go your way and i go mine...


i was reluctant to face the truth.


i'm saying this because of declining to accept the truth,


but, i hate to face the truth,


and the truth is about you...


thank you for showing your true colours,


i may have gone blind, or i may have turned into blind eye,


but, after the things ever happened in front of me,


whatever things that you've done in front of me,


enough to indicate that sincerity' is nowhere to be found in you towards me...


you will have me when you are miserable,


but rather loose me when you think you wanna disregards me,

again,


i must admit that,


it is not worth to have you in my life,


you are not essential thus impose huge impacts in my life,


it is better to have no friends than loosing you...


again,


you can go your way and i go mine...


p/s:.........................................i'm afraid of loosing people around me, but for you i'm not afraid of loosing you....



Monday, September 20, 2010

comel la???

boleh lak Ira kata: 'Comel kan pak cik tuh'

dusshhh!: terus aku toleh, tak sampai dalam beberapa minit dari tempat aku duduk kelihatan seorang abang library yang nak masuk office dia kat tingkat 2.

lepas tu leh lak, Ira ketawa-ketawa...'kalau dah comel tu, comel la, takyah la ketawa2'-terdetik dalam hati.

bila abang tu lalu tepi kita orang, boleh plak Ira tuh ketawa-ketawa lagi, lantas bila dia dah jauh aku terus cakap-'weyh lain kali kalau comel jangan terus cakap-tengok aku da terus toleh, apa agaknya perasaan abang tu kita tengok dia, mesti dia segan...'

padahal, abang tu mesti cakap dalam hati: 'mentang2 aku comel, korang suka2 gelak2 and pandang2 aku kan..ingat aku tak tau la...'...huaaaa!!!!!!

p/s: saja nak menulis pagi2 ni... bosan sambil menyiapkan assignment!

Thursday, September 16, 2010

confession no 1


salam...

ini bukan pasal album penyanyi Indon Afghan, yang bertajuk 'Confession No 1' tuh.

nak buat pengakuan:

1.aku memang malas.

2.memandangkan aku ni malas, assignment aku suka biarkan tertunggak and lambat untuk disiapkan.

3.suka tengok tv bila dok umah so assignment itu adalah satu 'harapan yang tinggal harapan' sajer

4.time2 cuti especially aku akan melaram (apa lagi yang sesuai...melawa, bergaya sakan, jadi jangok...dll) untuk menunggu orang datang dan pergi beraya rumah orang

5. amat risau dengan segala penyiapan assignment yang sudah hampir dengan due date serta pembentangan yang tidak capai kata putus bagaimana akan dilakukan!

sekian. Confession No 1.

p/s: kejap lagi nak pergi berjimba sambil beraya lagi..tak berkesudahan assignment ak!

p/s: gamba di atas melambangkan aku dan kawan2 yang merasai apa aku dan kawan2 aku rasa akan keriangan hari raya dan bercuti di rumah ngan keluarga tercinta... sampai melompat2...

p/s:gamba sekadar hiasan...no infrigement of copyright..heheh!

Monday, September 13, 2010

RAYA anekaragam...


raya is already in the 5th day....

tah.. memang rase macam budak2...giler exited sebab nak beraya sakan!

now, without further due, i would like to share what are the most significance things ever happened during these 5 days,

1-kali ini, baju raya sekeluarga ialah hijau, maka keluarga Encik Zahadi menyarungkan persalinan warna-warna senada seperti, hijau keemasan(Encik Zahadi), hijau+bunga merah (Pn. Kamisah), Hijau Kekuningan (Rynie Zahadi), Hijau Daun Muda (Fariza Zahadi serta aku!), Hijau Pucuk Pisang (Azwan Zahadi), dan Hijau Tua (Elly Arafat Zahadi).

2-tahun ini memang sakan memasak. kalau dulu hanya masak kuah kacang ngan rebus nasi impit selain biskut raya n rendang tumpang yang dimasak oleh Mak Ngah. Tahun ni, Fariza Zahadi dibantu oleh Faiz Zahadi (aku) dan Azwan Zahadi telah memasak rendang ayam dan rendan daging serentak tetapi berasingan, ditambah dengan kuah kacang yang selalu dibuat. Dikawal selia oleh Pn. Kamisah dan En. Zahadi, mereka ala-ala 'supervisor' bagai.

3-hari berikutnya, Rynie Zahadi telah dengan gumbiranya memasak nasi lemak dengan sambal tumis En. Zahadi serta 'main course' pada hari raya kedua tersebut adalah 'rendang kerang!'...slurrrpppp.....

4-memang rumah ni, takkan menang tangan melayan sedara mara-sepupu papat-budak-budak yang datang beraya. tiap2 tahun memang aku yg kene layan. tapi memang best bila kenakan budak2 nakal yang beraya, bila nak balik aku cakap 'duit raya tade, so boleh balik'....bila dia org sarung selipar bagai dan dah nak blah aku pekik...'duit raya ada...sapa cepat dia dapat(sambil mengeluarkan semua angpau raya dari poket baju melayu)'...budak2 tu terus bertempiaran lari dtang kat aku...

5-tiap2 tahun aku memang menunggu seorang budak laki ni dengan kakaknya untuk datang beraya, tahun ni, budak tu datang tapi dia dah besar, and kakak dia apatah lagi, so kakak dia tak ikut dia beraya, cuma dia bawak sedara dia yang lain datang beraya...macam aku melihat tumbesaran mereka sebab dari dulu sampai sekarang, memang dia orang akan raya rumah aku..huhuw..

6-yang ni memang aku ralat sangat, memandangkan semua orang berkembang mengikut perkembangan teknologi seperti facebook dan internet, maka, ramailah sepupu-sedara-mara-makcik2 dan pakcik2 jauh dan dekat, datang beraya sambil menumpat bagai pasal aku, rupanya dok tanya pasal aku sebab dia orang 'stalk' profile fb aku and 'blog'aku...antara 'statement' yang dibuat!

-'faiz tu datang ukm dok melaram ka, dok mengaji'
-'tgok dalam fb bergaya, ramai kawan perempuan, bila nak kahwin!'
-'tengok upload gamba kek-kek yang kau buat, ingat pak ngah kau bukak bakeri'
-'tengok dalam gamba tu banyak bawak beg lawa2...beg ko ke?...mana ko dapat?'
-'selalu nampak pergi berjalan jer???...sibuk sangat ke???'

itulah antara statement dan pertanyaan mereka serta sebenarnya bnyak lagi.

7-sementara menunggu orang datang sambil melayan budak2, memang aku menhabiskan masa dengan tengok cerita-cerita raya kat tv.

8-lagu tema raya untuk aku sekeluarga tahun ini-'Bila Takbir Bergema-P. Ramlee'

9-beraya kat rumah orang ngan dok umah beraya-melaram, keje asyik makan dan melantak..perut makin membesar!

10-mood raya hilang sebab teringat dengan assignment yang dok panggil2 untuk disiapkan...'PONING KEPALO DEN!'

p/s: tak sempat nak amik gamba...nanti gamba yang ada bakal di'upload'..heheheh...

Sunday, September 5, 2010

pantun: 'naik perahu menatang dulang', 'turun bersawah di pagi nan kelam,...'

pantun di atas bakal di sambung pada penghujung post ini.

alhamdulillah, dah berbuka dah pun. Kenyang.

'Kini tiba masanya, hati gembira di hari raya....', pap! tekan hp sebab mesej masuk. Mesej dari Fiza, berbunyi:

'Faiz ko rasa baju melayu brapa harga dia?...ari tu ko beli berapa harga dia hari tu???

DUSHHH!, terlintas di fikiran....'tahun ni baru ingat tanak beli baju melayu da sebab duit tggal sikit sebab da berbelanja sakan sebelum ni termasuk maintenance laptop yang berharga ratus2 ringgit, buku2 law n perbelanjaan harian bagai'. Tanpa membuang masa, terus call Fiza:

Aku: weyh, knapa tnya?
Fiza: tade la, saja tanya, ko nak beli baju raya bila???

terus macam rasa nak tanak jawab. akhirnya jawab gak.

Aku: sebenarnya baru ingat tanak beli baju melayu tahun ni. da tade duit, duit yang ada nak simpan belanja lepas raya...
Fiza: alah beli jer la, jgan tak beli hari raya kan.
Aku: (nak bagi conversation tu tak la jadi sesuatu yang sayu dan pilu...) korang kat rumah buka apa tadi??
Fiza: macam biasa, nasi, kuih bagai....(bunyi meriah sangat....!)
Aku: owh...by the way Kak Ni asyik 'like' status aku jerh...dia buat apa jer kat umah...? (sempat lagi nak ngumpat bagai....!)
Fiza: tah la...dia kan memang macam tuh...ok la. ko balik bila??
Aku: selasa. dalam tengah hari. ok la. BYE!

alahh...rase macam sesuatu yang tak diingini akan berlaku. haruskah beli baju melayu???

'Kini tiba masanya, hati gembira di hari raya....', pap! tekan lagi hp sebab mesej masuk. terus tekan keypad untuk tgok sapa yang anta mesej. Fiza lagi. mesej berbunyi:

'ooo...abah bagi RM***.** tok korg berdua (aku dengan Mamat). pergi la beli'

terus, hati jadi girang. mata bersinar-sinar. baru teringat, sejak dah jadi dewasa walau beli baju raya sendiri, abah tetap akan bagi duit (yang agak bnyak) untuk beli baju raya. (walaupun aku rasa bermewah-mewah!)

aku terus reply mesej tadi:

'jangan lupa cakap ngan mamat, dalam ari rabu aku bawak dia pergi carik baju melayu'

YESS!, jimat la duit aku untuk beli baju melayu. guna duit yang abah bagi n baju raya yang lain aku da beli dlu, awal2 sem.

so sambungan pantun:

'kalau ku tahu tuahkan datang,'
'rasa kuluah, tidak ku muram!'

tak sabar nak balik umah beraya.

p/s: terus bersemangat juga menyiapkan assignment yang tertunggak!

Friday, September 3, 2010

there's a time when i have to say what's on my mind!


raya is just around the corner, less than 5 days from now it'll be the day of celebration of triumphant over challenges that Allah S.W.T have prescribed to Muslims.

'puasa', despite of restraining ourselves from eating and drinking, abstinence be the main fundamental, ones should abstain himself from doing evil deeds and shameful act, forbidden by the Islamic teaching therefore its disciples are encouraged to enhance their 'practices' (ibadah) in this 'mubaraq month as they are promised with 'great rewards' (ganjaran pahala) for the world and the hereafter.

in relation to the title abovementioned, i would like to share everything that i came across during these past days of ramadhan.

it was tiring, as the classes in the faculty went on like usual basis. assignments were 'monstrous' as each and every courses required thorough preparation of the assignment so, reading, researching, fieldworks, interviews were conducted to meet this requirement. so, raya will be dry as thinking too much of completing the task assigned.

buka puasa was great!. with family and friends, it's the time you get together and eat!.

but then, i always treats buka puasa and being treated for buka puasa in an unusual manner.

for the first limb, towards the end of the fasting month, i do miss several buka puasa because i was sleeping tiredlessly and i was not awaken to bukak puasa. one of my junior told me that my puasa will 'batal' if i do not 'buka puasa'. indeed, i buka puasa after i woke up around 8 to 9 p.m with dates and plain water as i never made it to buy food.

sufficient for the purpose of instant 'buka puasa', the real 'makan' was after i clean-up and went to cafe to eat there.

besides, i didn't rely on anybody to wake me up for buka puasa, because i do believe that is the duty, borne by its disciples to ensure that others aware that it is the the break-fasting time. it seemed that this is something which fails to happen, as everyone is so busy to have their break-fasting one first. Sound 'self-centered' like? but this is true, when i was left alone, overslept without no one ever woke me up or ever have the effort to ask whether i have buka-puasa or not.

i never expect people to treat me in of a very good and special manner. it is sufficed to 'act' if seeing me 'there sleeping on the bed like dumb log' and an ordinary common man will come to realize that i was still sleeping and that i should be awaken!

besides of having this problems, it was also tiring and degenerated to mobile here and there for fieldworks and working out with assignments. everything must be done and submitted after the raya holidays. seeking for infos and materials for the tasks is vital, as failure to do so will effect the writing part.

lastly, i would like to wish everyone a happy raya, may you guys have the merriest hari raya celebration with families and friends. Forgive me for every wrongdoings done and deep down in my heart, i was never meant to behave in such a way.

for my dearest coursemates and friends in the faculty, enjoy yourself despite having the assignment done. besides buka puasa in the faculty was awesome as it remains for one of the unforgettable memory in the fasting man that i ever had. besides seeking for forgiveness, i would like to say that it was great to have u around in the faculty and experienced the day of the fasting in the faculty and classes.

for my dearest friends (besides the category of 'coursemates'), i'm blessed to have u around for willing to buka puasa and assist me through out this month.

'SELAMAT HARI RAYA!'

p/s: to those who had helped me, tq so much!


Sunday, August 22, 2010

kekasih lama abah!


Abah: faiz ko tanak ke beli 'croissant' ni bawak balik umah???...RM 4.99 jer...

i rolled my eyes with a state of unbelievable that Abah managed to pronounce it correctly. the offer was convincing as i reply...'Nak la'...'Cicah Air Sedap, atau sapu Peanut Butter'!

Abah passed RM 5.00. Without further hesitant i motion to the Cashier. Queue.

then, while waiting for my payment to be accepted, i saw abah chit-chatting with a lady that i am familiar with but i barely know. Again, i rolled my eyes as elly stood besides him, between him and that lady. dalam hati kata: Melangok la keje kau elly-denga cakap orang2 tua!

the Akak Cashier pass me the receipt as i walked towards them.

i stood behind abah and heard the whole conversation though i miss a bit because q-ing for the 'croissant' to be paid.

The Lady: Adi...aku tengok ko asyik bawak anak-anak kau jer, mana orang rumah kau???
Abah: isteri aku sakit, sekarang ada kat hospital...strok la...

then everything went to be like 'tell-it-all'...

The Lady: abis tu di...anak-anak kau macam mana???
Abah: anak-anak aku 2 orang da keje, tinggal dia ni haa...si kecik (pat Elly's shoulder)
The Lady: entah la di...saya da 10 tahun menjanda...ibu tunggal...anak yang paling besar baru abis praktikal-umur 27 tahun....
Abah: anak kau berapa orang...?
The Lady: empat orang di...(abah terus rolled his eyes!)...saya ibu tunggal...(abah potong cakap...)
Abah: abis tu macam mana, anak2 ramai, suami takde, bekas suami ada tolong-tolong bagi duit tak?
The Lady: ada la jugak...tapi perit...ini anak kau yang kau hantar dulu tu di....(i mean admitted to UITM n UKM)
Abah: haah...
The Lady: eh da gemuk sikit...dulu kurus jer...
Elly: padan muka, orang cakap tanak caya...(i mean dia cakap aku ni da gemuk-aku suka deny!)
Abah: ok la...aku nak balik la...siap2 untuk buka...salam makcik Sharifah ni...

Elly and i salam the lady. we left her and we went to a different directions.

Kalau nak tahu...she is Sharifah. Abah told me before he married my mother, she is the one before mak. abah continued by saying 'jodoh tak lama, dia kahwin dulu dengan pilihan keluarga, padahal dulu kerja kat sama tempat, selalu balik sama-sama....akhirnya melekat ngan mak kau..., dia kahwin dulu dari abah...'

so, dia adalah kekasih lama abah....

i heard deep sorrow from his voice when he said: 'selama hari ini abah jumpa dia, dia tak pernah ckap dia ibu tunggal....baru hari ni tau!'

aku pun terkejut jugak, memang selalu aku ngan abah jumpa dia and borak2 sakan, she seemed to have no problems at all~

then,i realize that abah had been through a lot of things and he is letting it out as he believed that it is the time i have to know the memories that he made, before he shut his eyes. so i will continue to bear everything that he left as that is the most 'expensive' thing ever happen to him.

i rolled my eyes as he has the gut to tell me and i'm ready to hear anything after this about his past time though i've came across to many of his hardships stories when he was young....

p/s: denga lagu rossa-hati yang kau sakiti..


Friday, August 20, 2010

la roue de la fortune



p/s: saja jer upload sebab 1-suka iklan ni, 2-ni la perfume yg aku pakai--Cehh!!!

Wednesday, August 18, 2010

dukacita!

'faiz meh la berbuka ngan kita orang...bilik finn...nape u asyik tido jer?...u tak sehat ke?..ke u ade masalah?...bagi tau la....'-tnya ayub...

jam menunjukkan pkul 7:21 minit petang...dalam beberapa minit lagi azan maghrib menandakan semua orang boleh berbuka puasa...

'...tanak la ayub..saya rasa malas nak berbuka...awak pergi la berbuka...saya tade pape masalah...'

TIPU!: padahal aku baru dapat tahu, mak masuk hospital lagi...kali ni tak boleh gerak langsung...

sambung tido!

jam menunjukkan pkul 8:05 malam...

terlepas waktu berbuka...terus bangun malas ke meja kopi bulat dalam bilik untuk makan makanan yang dah sejuk, dibeli sejak pukul 5 ptang tadi dan popia bersalut sambal dibeli oleh ayub dari bazaar ramadhan...minum 'sky-juice' ngan kurma sebagai pembuka selera...

p/s: rasa sangat worse and down...sebab hp tinggal kat umah, segala info pasal mak lambat la update...akak bagi tau pun dlam fb...rase macam 'haram' lagi sebabnya laptop yg rosak tak siap2 lagi kat kedai...memang bikin nangis la dalam selimut sepuas-puas hati...

Friday, August 6, 2010

wisdom tooth!


masuk hari ni da hari ke-4 aku tanggung kesakitan sebab tumbuh gigi kat belakang gigi geraham belah kiri.

sakit sampai tak boleh nak makan, minum, gosok gigi even ketawa kuat-kuat.
smalam da pergi klinik, doktor kata biarkan aje gigi tu tumbuh, so dia bagi ubat tahan sakit, antibiotik and bagi ubat pengecutan bengkak tu.
********************************************
Semalam: Masuk kelas PIL, 10 pagi.

DK sangat sejuk, rasa gigi ngilu sangat, kesejukan tu seolah-olah 'mencengkam tempat yang sakit tu'.

Puan Wan Siti Adibah : 'Syahrul awak tak sehat ke???'
sejurus selepas melihat aku termangu-mangu sambil tahan sakit dalam kelas, aku cuma mengangguk malas...set kelas pkul 8-9 tutorial Partnerships and Company ketawa lucu.
ni sebab kes pagi tadi ngan Miss Shereen Khan.
Fatin cakap: ' Faiz bagi tau la...Faiz sakit gigi'
mula-mula segan sebab da kena ketawa dalam kelas tutorial pagi tadi - yea la bila datang lambat. Sampai, Miss Shereen nak buat kelas tutorial tu dalam bilik aku sebab tunggu aku.
Miss Shereen : 'Syahrul, since you're so quiet today, do you have anything to add??'
this was asked after Kak Aishah read her argument.
konfem2 la aku tak tahu nak jawab apa, sakit gigi tu buat aku rasa antara sedar tak sedar jer (padahal Kak Aishah baca tu betul2 kat telinga kiri aku)

preparation malam tadi untuk kelas tutorial tu: hilang entah ke mana.....

Aku terus jawab 'Nothing' dengan menambah 'Sorry miss, i couldn't pay attention because i have tooth ache'

Fatin membisikkan sesuatu pada Miss Shereen, Miss Shereen terkejut lalu berkata 'you have wisdom tooth!...it's painful you know!'

dah, kelas jadi gamat, semua orang cakap perkara tu menyakitkan, sampaikan ngilu gigi aku tu jadi bertambah-tambah sakit.

***************************************

Puan Wan Siti Adibah ada cakap sakit gigi adalah sakit yang Ketiga tersakit selepas sakit=mati dan sakit sebab bersalin.

Kelas PIL habis awal, terus balik bilik untuk tidur, sebab belah malam tak boleh tidur menanggung sakit gigi tu.

p/s: terima kasih la pada kawan2 yang cakap 'get well soon' and bagi advice suruh gi klinik kat Azura baru

p/s: agak menyampah bila orang yang tak biasa panggil aku dengan nama 'Syahrul'...bunyi macam budak2 hingusan...hahahahahahahaa....

Wednesday, July 28, 2010

sisi gelap!

kelas hari ini (khamis- Julai 29) bermula pada pukul 8 pagi...

huissshhh...'tak boleh terima la kelas pagi2 nih'

jumpa Shah Faris kat bus stop, aku mengadu benda yang sama.

kelas pagi dimulakan dengan Tutorial 'Ekuiti dan Undang-Undang Amanah'.

Tahniah!= dipilih menjadi mangsa pertama untuk diajukan soalan.

Personifikasi: soalan tersebut menyentak perasaan 'keengganan penerimaan bahawa kelas bermula seawal pagi'

then it went on by asking 'what is your expectation of 'Equity and Trust'

Sahih: mende ni yang terlintas di fikiran bila malam tadi membaca pasal Ekuiti (ko bajet ko rajin la!)

memandangkan it did come across last night but i never reckoned; or even attempted to find the answer, aku pun eching2 la cakap: 'belajar ekuiti adalah unjuran daripada apa yang belajar kat MLS waktu first year dulu, apa yang Mr. Rama taught in class is the detailed explanation of what is Equity' (statement ini adalah rumusan dari apa yg aku merapu meraban dalam kelas tadi, so never expect la untuk aku tulis sebijik-sebijik apa yang aku cakap tadi)

Cehh...nak bagi nampak educated sikit, aku pun cakap la...'main purpose of equity is to mitigate the harshness of common law-what remedy that common law cannot give you, is provided under equity'...

moral of the story, the answer was not satisfying Prof. Madya Dr Safinaz, what do i expect from studying equity and trust!

terus dia point Supardi.

p/s: still menganggap kelas pagi adalah seperti makan benda berlemak tapi konon nak diet!

Tuesday, July 27, 2010

how are you??

everyday...
i wake up,
i get to the window,
inhale the barely fresh air,
and wonder???

'what are you doing right now!'

in the end,
i realize that,
i'm unsure whether you remember me,
or even care to have me in your mind,
or even refuse to say my name,

though,
i'm always right here,
thinking of you...

then, i move along,
it's subuh already...
ablution-cleaning all the yesterdays sins,
hoping the acceptance of Him,

and keep moving on!

p/s:.........................

Monday, July 26, 2010

Gaia-GAIA-Gaia!

dulu...
aku letak nama FB-'GAYA FAIZ ZAHADI'
lepas tu rasa macam 'GAYA' terlalu skema,
ambil keputusan tukar ejaan kepada 'GAIA'.

menjadi perbahasan sekarang-kenapa 'GAIA'?
orang expect aku tiru 'Gaia-Gaia-Gaia', yang Zizan Raja Lawak tu berlakon...
padahal tak...tak ada kene mengena pon...

GAIA-adalah perkataan latin yang merujuk kepada bumi (kalau tak percaya pergi google and check, kalau salah, bagi tau aku a.s.a.p)...huhuhu...

sebenarnya bukan menda ni is the core subject that i would like to write.
sebenarnya nak cerita yang 'time changes everything'.

once,
i know someone who are really graceful and soft,
now,
she is not as graceful as she used to be,
she's hard,
unfriendly,
cold-always turning her cold shoulders when she sees us (i mean my friend and i)
doing nasty things,
though she used to be one of the 'head girl' in school (pengawas la!),
she's hanging with her so-called fabulous friends, ( i may say quiet fabulous)...

tapi,
tak kesah la,
nama pun kawan,
kawan-is not like a contractual agreement that binds you into a relationship that you may be held liable if failure from your part of breaching it...
tak ada hitam putih,
no more= 'we will still be friends regardless of anything terrible come towards us'
nothing binds you,
so suka hati kau la kan nak tegur aku dengan kawan aku ke tak kan!

so, you go your way and i go mine,
dulu, i don't even believe that time may change people,
but in some circumstances-it's true!

p/s: nak tegur atau tak, nak kawan aku atau tak-itu kau punya pasal!

Saturday, May 15, 2010

cikgu-cikgu, saya nak cakap sesuatu!


esok meupakan 16 Mei 2010.

esok adalah hari guru yang meraikan guru-guru di Malaysia yang sudah bayak menabur bakti dan jasa kepada semua anak muridnya.

sebenarnya, tujuan menulis kali ini nak mengimbau kenangan-kenangan lama bersama guru-guru yang aku kira, we've had once created and made the memories.

kali ini nak cerita guru-guru di sekolah rendah.

pertama, ada la seorang cikgu ni, dia adalah guru kelas aku untuk tahun 1 Putih, (kelas first y'all). Nama dia cikgu Umi Kalsom. Kalau nak tahu, dia cikgu paling garang dalam kalangan kelas2 pelajar tahun 1. hari kedua masuk kelas, dia terus decide nak jadikan siapa ketua kelas. waktu tu da la 'budak-budak hingusan' lagi, memang aku tak berminat nak jadi 'ketua kelas' pon, yang aku tau aku pergi sekolah-balik-pergi makan ais krim ngan abah atau pekena cendol dulu atau gi merende'(atau bersiar-siar) ngan kakak2 kat shopping complex.
entah datang daripada mana dia dapat idea ni, dia terus cakap 'faiz: saya rasa awak paling sesuai jadi ketua kelas, awak jadi yea', dengan nada dia yang garang dan menderau. aku terpinga-pinga terkejut bila murid2 kelas 1 Putih tu terus setuju. Btw, dia org bukan kenal aku, 'apa hal nak setuju2 lak aku jadi ketua'. selepas itu, aku terus memulakan kerja apabila dia menerangkan pasal duty roster, kutip buku dan anta buku latihan atas meja dia-ikut dia ke meja dia di bilik guru. apa-apa pun, walaupun budak2 lain rasa dia sangat garang, aku rasa aku suka dia garang, sebab dia memang sangat baik ngan aku, setiap kali dalam kelas dia selalu puji aku suruh murid2 lain contohi aku bila marah2 kelas. apa2 hal, dia mesti refer aku....cewaaahhhh...sekarang memang aku tak jumpa dia lagi...

apa-apa pon, 'SAYA STILL INGAT CIKGU AND I LOVE YOU!'

kedua, naik tahun dua, ada seorang cikgu baru, nama dia cikgu kamis md noor. sekali lagi aku dapat cikgu lelaki dan garang. hari pertama lagi da gopoh2 nak pilih ketua kelas. dia pulak baik dengan cikgu umi kalsom tadi. cikgu umi kalsom suggest aku jadi ketua, dia terus setuju. dia ajar matematik, aku pulak tak pandai matematik-selalu meniru dalam ujian. dia tahu aku meniru, tapi dia tak pernah garang-garang ngan aku berbanding dengan budak lain.

rupa-rupanya, cikgu kamis itu adalah kawan kepada pakcik dan ayah aku. ya allah! nenek dan atuk aku adalah kawan baik parents dia. tapi dia memang baik, suka buat lawak tapi garang. dia jadi guru kelas aku daripada tahun 2 sampai tahun 4. kalau nak tahu, sepanjang-panjang dia jadi guru kelas itu, selama itulah aku menjadi ketua kelas. dia tak percayakan orang lain dia pernah cakap kat aku.

kalau nak tahu, cikgu ni la yang ajar aku erti disiplin dan tanggungjawab. ada sekali terhilangkan slip mc budak kelas aku dalam duty roster, tercicir dalam perjalanan ke office untuk antar mende tu. dia suruh aku carik and aku nangis2 la sebab da hilankan. macam biasa, cikgu umi kalsom gak tolong bila dia tgok aku terpinga-pinga carik mende hilang and dia yang tolong cakapkan kat cikgu kamis. cikgu kamis bila didatangi cikgu umi kalsom terus buat muka innocent kata 'da jumpa semua mc slip tu, dia tercicir depan kelas, saja nak tengok dia macam mana...'. cikgu umi kalsom terus senyum sambil tepuk bahu aku.

ketiga, teringat kat cikgu wan haniza wan johan, guru bahasa inggeris aku tahun dua. dia tu comel, kecik, kelakar and aku rasa dia cikgu bahasa inggeris paling best waktu tu. dia suka bergaya, selalu ushar2 pakaian dia setiap hari datang sekolah (sebab sejak tu da mula fikir2 gaya la, baju cantik la, penampilan la). dia tak pernah fail pakai baju cantik2 and bergaya datang sekolah.

kalau dalam test atau exam, aku selalu dapat 100% untuk bahasa inggeris(alah waktu tu suruh warnakan gamba yang betul, isi tempat kosong, betulkan ejaan, etc, takde la suruh letak kes ke, cari punca kuasa 2 ke, persamaan kuadratik ke, gaya bahasa dalam sajak tu ke...bla...bla...). hehe cikgu ni kalau da marah tu marah, aku lak banyak loyar buruk ngan dia and dia pun sama suka loyar buruk ngan aku

da la, ini adalah antara cikgu yang paling aku suka sewaktu sekolah rendah dulu. ada lagi cikgu2 lain tapi ini 'on top of the list'!

nanti2 cerita cikgu kat sekolah menengah plak!

p/s: cikgu-I LOVE Y'ALL

Friday, May 14, 2010

first cut is the deepest...


the post is going to be a combination of english and bm, because this is straight from my heart of what i felt.


i've been listening the song 'first cut is the deepest' over and over again!


saya sokong 100%, 'luka yang pertama adalah yang paling dalam'...


what kind of cut that i meant???


'luka' yang dibuat oleh orang dengan 'menyakiti hati dan perasaan kita as we are worthless, as you can toy me around as you think i'm your friend, so it wouldn't be a big deal...huh???


yeah...tak reti nak jaga perasaan orang lain. Pastu presumed innocent=eching2 suci, buat2 diri tak bersalah. Then, bila da rasa bersalah, and began apoligizing- it's already too late...


yes, the thing that you've done to me can be undone through forgiveness. yes, i accept your apology, but don't think i will easily forgive you!


so, don't expect me, untuk layan you semacam aku layan ko when we are 'real friend'. yup we are still friend, it should be no more of bad feeling towards each other...


tapi aku tetap ada perasaan bahawa kau tak seperti dulu after you cut me and left me in despair and disappointment...


i accept your forgiveness sebab sakitkan hati aku, but i would feel awkward and rasa pelik bila berbaik ngan orang yang pernah sakitkan hati aku and tak sure la sama ada nak lupakan perkara yang 'menyakitkan' tu atau tak.


and, paling tak suka bila ada orang interfere. sudah la, korang tak rasa apa yang aku rasa bila dibuat seperti tak ada harga diri and menjadi orang 'bodoh' yang konon menjadi 'kawan', akhirnya disakiti.


lepas tu buat macam2 nak ambil hati aku. btw...it doesn't work on me sebab da cakap tadi, perasaan aku terhadap orang yang menyakiti aku memang totaly menjadi lain sebab 'first cut is the deepest'.


akhir kata, yes!...i can forgive you but selepas itu, kita tidak akan seperti dahulu lagi. Aku tahu, maybe dia terasa tapi aku lagi perit untuk menelannya atau memikirkannya kerana pandangan aku terhadapnya berubah sama sekali.


P/S: first cut is the deepest...sampai tinggal parut sehingga teknologi perubatan yang tertinggi pun belum tentu boleh hilangkan parut tu!

Wednesday, May 12, 2010

Gurindam Jiwa







Kegemaran mendengar dan menghayati lagu-lagu lama menyebabkan lagu ini yang didendangkan oleh Nordin Ahmad dan Latifah Omar dalam filem 1966 bertajuk yang sama, menyebabkan saya terpanggil untuk menulis post untuk blog yang sudah lama saya tinggalkan ini.

lagu ini, memiliki maksud yang mendalam kepada diri apabila lagu ini seperti menyuarakan hasrat hati seorang kekasih kepada kekasihnya mengenai perhubungan, yang selalu ada halangan. namun suara si kekasih yang menyampaikan hasratnya menyatakan bahawa mereka tidak perlu risau, perkara tersebut hanyalah sebagai cabaran yang harus ditempuhi, hidup harus diteruskan walaupun mereka mungkin akan berpisah atau tidak mungkin berjumpa lagi.

walaubagaimanapun. qadha' dan qadar di tangan Allah, mereka pasti dipertemukan walau apa pun yang terjadi, seperti yang terpancar dalam rangkap ketiga lagu ini.

seterusnya, mereka tidak takut akan perpisahan yang disebabkan kematian. mereka akur bahawa itu adalah ketentuan yang masa Esa dan tidak seharusnya ditentang. Seperti dalam rangkap terakhir, cinta mereka akan kekal sehingga sanggup menanti di pintu syurga.
begitulah, laras bahasa dan keagungan citra budaya warisan yang terdapat dalam lagu ini. Di sini disertakan lirik lagu dan video lagu ini. Selamat 'menyelam ke dasar lautan...'.

"Tuai Padi Antara Masak,
Esok Jangan Layu-Layuan,
Intai Kami Antara Nampak,
Esok Jangan Rindu-Rinduan."
"Anak Cina Pasang Lukah,
Lukah Di Pasang Tanjung Jati,
Di Dalam Hati Tidak Ku Lupa,
Sebagai Rambut Bersimpul Mati."

"Batang Selasih Permainan Budak,
Daun Selasih Dimakan Kuda,
Bercerai Kasih Bertalak Tidak,
Seribu Tahun Kembali Juga."

"Burung Merpati Terbang Seribu,
Hinggap Seekor di Tengah Laman,
Hendak Mati di Hujung Kuku,
Hendak Berkubur di Tapak Tangan."

"Kalau Tuan Mudik ke Hulu,
Carikan Saya Bunga Kemboja,
Kalau Tuan Mati Dahulu,
Nantikan Saya di Pintu Syurga."

p/s: teringat+sedih!

Monday, April 26, 2010

just another sad love song....


huhuhu...
tade pape,
tajuk ini tajuk lagu Toni Braxton.

Lagu ni memang best! suka dengan vokal dia.

Eyh berbalik ngan tujuan menulis post ini.

Hari ini adalah hari yang paling down. Sebab jawab IP tadi. Memanag susah sangat. Entah, rasa macam nak nangis pun ada. Tak tahu la camne.

Rabu=TORT!.

Kes malas nak baca. Buku pun baca ala-ala kadar jer.

Pastu merungut sorang-sorang 'tak tahu jawab la..', 'susah la..', 'soklan tah papa la..', 'tak tahu...tak pernah belajar la'...macam-macam.

Padahal 'attitude' aku macam tu. Ngada-ngada. 'Tak tahu menari disalahkan lantai yang tak rata'.

p/s: Azwan Zahadi: ...mak suruh baca kes sekarang!!!!, kang mak marah!!!
Faiz Zahadi: 'kejap...kejap...tengah update blog, lepas ni baca...sat...sat!'

p/s: perbualan di atas adalah khayalan semata-mata, dibayangkan sekiranya perkara ini berlaku di rumah!

Saturday, April 24, 2010

gitulah...


ok..saya sedang mengalami masalah sehingga 'i'm overly depressed'...

owh...btw..semalam pergi tonton teater Mak Yong...'SINDO' dekat panggung eksperimen ASWARA. Best sangat! It is my first time watching mak yong in live act. It is the most unforgettable experience i've ever had. The performance is superb!...walaupun tak faham beberapa bahasa yang digunakan, but then dari segi gerak tari dan lakonan, kita dapat memahaminya. Itulah seni, kita tidak dapat mengamatinya dengan mata kasar. Suka dengan lakonan yang memegang watak SINDO, emosinya yang dalam kesusahan dan kepayahan dapat membuatkan mata saya bergenang dengan air. Babak-babak melucukan yang kadangkala 'slapstik' masih ada, tetapi perkara ini yang mencuit hati saya dan penonton, tak kering gusi. Loghat kurang jelas tetapi hal ini bukan menjadi satu perkara yang memberi kerosakan kepada keseluruhan cerita kerana akur dengan kebolehan para pelakon yang bukan daripada negeri asal Mak Yong dipersembahkan.

ok..kembali kepada tema utama 'post' ini. Ya, saya memang mengalami masalah. Tetapi entah mengapa kali ini saya seakan-akan tidak boleh mengawal emosi. Mungkin disebabkan desakan keadaan. Namun, saya masih tidak suka akan perbuatan orang yang apabila kita mengalami masalah, cuba untuk menjadi 'badut', yang memperolok-olok atau membuat lawak-lawak bodoh, mahu menenangkan keadaan. Kadangkala, perkara itu tidak ada kena mengena dengan diri mereka, tetapi orang lain, mereka seolah-olah mencuba untuk mengatasi masalah yang saya hadapi.

Saya rasa pelik sebab masalah itu datang dalam diri saya dengan keadaan sekeliling, tetapi mereka mencuba seolah-olah mereka yang mengalaminya. Saya jadi rimas!

Berkenaan masalah yang dihadapi. Mungkin the problems getting severe when it is backed with exam's in a row..as i can't concentrate on what i revise. Then still, if i try to sort it out, it turns out i don't study because of so carried away, thinking and dwelling with that problem.

Entahlah, nak cerita pada orang=MALAS.
Nak menangis sebab rasa macam perlu=NOT HELPING
fikirkan pasal masalah itu jadi=TENSION

Jadi, betullah kata-kata Arif Hakimi, buat sesuatu yang u can get away with it, mesti akan lupa perkara tersebut. Terus, saya ikut benda ni. Keberkesanannya, nanti akan diceritakan sebab ini peringkat permulaan. Eh, tadi tengok movie ngan Yatt, Mun ngan Mohd Nural...ok itulah satu permulaan yang baik, sibukkan diri dengan menonton movie dengan kawan.

My problem is the complicated one but not necessarily involving you. Bila saya ada masalah, saya perlukan masa untuk berfikir sejenak dan terdiam. Bila keadaan ini berlaku, janganlah nak suruh saya buat itu, ini, jadi macam itu, jadi macam ini, pergi sana,pergi sana. Biarlah saya sendiri berusaha to overcome it...GITULAH!

p/s: dalam beberapa jam nak gi bersarapan kat SMC...so jangan tido untuk subuh and ke sana!

Wednesday, April 21, 2010

LAPORAN SEHARI BUDAK COMOT!

pada 21 April 2010, saya telah pergi ke Mid-Valley MegaMall.

semasa menunggu tren sampai, terserempak dengan Nadhirah Nai'emah Sa'dullah dan Nurul Farahana Mohd Aini a.k.a Offee serta seorang lagi kawan mereka.Borak-borak sakan dan mereka juga mahu ke ** untuk menhilangkan tekanan.

Saya sampai tepat di stesen komuter Mid Valley pada pukul 1207 tgah hari.

Setelah sampai, saya bergerak ke satu kedai yang saya sudah lama mahu membeli seluar di sana. Alamak! harganya RM 159.00, tak jadi lah beli. Tapi, hati kembali girang apabila 'promoter' butik tersebut terus berkata, "Ada SALE!, 80% cut Off price!".
Lantas saya terus mengambil seluar tersebut dan mencuba seluar itu. L. Besarnya. Lupa pula, gemuk, berat badan da naik, ada hati nak ambil saiz M. Setelah berpuas hati terus ke kaunter pembayaran untuk membuat pembayaran. Hati bertambahlah gembira apabila harga yang dikenakan jauh lagi murah berbanding harga asal selepas potongan 80% tersebut. 'HUHUW'...tersenyum puas!

Seterusnya, perut rasa tersangatlah lapar. Terus menuju ke McD untuk membaham 'Quarter Pounder' dengan 'Sundae Ice-Cream'. Mana tak gemuk, makan tak 'hengat' dunia. Sebelum ke McD, singgah MPH untuk membeli majalah GLAM. Majalah GLAM LELAKI da ada dalam simpanan. Bagi mengisi masa lapang, belilah GLAM dengan cover girl 'KAVITA SIDHU'. Sebab beli cover majalah ni cantik sangat. Nak FRAME kan nanti gantung kat bilik!
Sambil makan McD, sambil membelek majalah tersebut.

Selepas itu, saya bergegas ke G2000, PDI, SEED, TOPMAN,PHILOSOPHY, GIORDANO, dll. Hal ini kerana saya mahu mencari baju tema 'Merah' yang sesuai untuk persandingan sepupu saya yang bertemakan merah. Namun, saya tidak menjumpai satu pun yang sesuai.

Kekecewaan saya pula terubat apabila membeli benda lain. Benda tersebut adalah Spek Mata Hitam ala-ala 'wayfearer' RAY-BAN tapi bukan jenama sebenar. Sangat suka dan gembira, terus ke ST CINNAMON untuk membeli sedikit roti-rotinya untuk dibuat bkalan pulang.

Secara kesimpulannya, walaupun berbelanja keseorangan, saya tetap gembira dan rasa bebas ketika 'bershopping'

p/s:RAKAN 1: " MotiFFFFFFFFFFF!..ko nak buat cerita ala-ala laporan budak sekolahnya format!"
BUDAK COMOT: "eh sukatila..kang ko baca siap ko!"
RAKAN 1: "hehehehehehhhhh....."

Tuesday, April 20, 2010

gulai ayam+itik madu+kuihtalamsuji

hmmmmm.....
aku tidak pernah cakap 'saya ni perfect..bajet bagus' sampai 'korang kene ikut apa yang aku cakap!'

kalau tak suka....
cakap!
atau

buat macam ada seorang mamat yg dulunya aku baik gila, tapi sekarang...
dia buat macam tak kenal aku langsung...tu buat...(aku mengaku aku bersalah ngan dia!)

tak suka...cakap la kat depan-depan,
pernah pulak aku cakap kat korang...'awak tidak ada hak untuk cakap macam tu kat saya'...
bila siap kali korang kutuk-kutuk aku...

ada berani???:
'sila cakap depan-depan'

kalau takut:
'cakap dalam kelambu sudah'

p/s: betul cakap mak ngan abah bila aku umur tujuh tahun dlu...tak semua bunga yang cantik itu wangi...tak semua gula-gula itu manis...tak semua org boleh dipercayai...luar nampak macam pari-pari syurga-cakap seolah-olah tidak ada apa yang berlaku, dalam...macam......(sukar nak digambarkan)...

p/s: 'buzz' aku dlu cakap.....******...skang aiihhh...macam lain jer waktu dia buzz aku dlu kat ym arituh....'baik-baik belaka'+'bahagia'

p/s: 'never say never'....

Sunday, April 18, 2010

beraninya kau...

aku mengaku aku ni suka carik pasal ngan orang, tapi aku tak suka bila ada orang yang buat-buat suci depan orang lain padahal suka carik pasal ngan orang lain...mulut mengalahkan bidadari syurga bila berdepan dengan orang lain, tapi bila tak berdepan...mak aaiiihhh pijak gajah pun tak mati...cakap macam seolah-olah dia lah nabi yang maksum yang apa yang dia cakap semuanya betul, tak kan berdosa kalau dia cakap apa2 pun...tak kesah la dia cakap kat mana-mana pon..atas kertas, atas batu..atas skrin ke...

aku mengaku aku suka carik pasal ngan orang, tapi aku tak de terhegeh-hegeh carik pasal ngan orang yang cakap macam-macam pasal aku, kononnya aku buat salah, hey..come on, aku dok diam2 ko kacau aku, pastu bila aku melenting ko kata aku 'orang jahat'....siapa kau nak tentukan aku jahat atau baik...kau belum tentu baik..kita sama-sama jahat so..beringatlah...


aku mengaku aku suka carik pasal ngan orang, tapi aku paling menyampah bila aku tak carik pasal dengan orang yang aku nak tu nyebok2 ngan orang yang aku nak sangat carik pasal...hmmmm tahlah...

aku mengaku aku suka carik pasal ngan orang, tapi aku carik pasal memang aku nak carik pasal..aku carik pasal dengan tiada unsur-unsur pengaruh pihak tidak berpatutan kat sini...da aku mengaku aku suka carik pasal...so be it la...tiada siapa pun jadi 'firestone' (kalau kau faham bahsa inggeris: kalau tak 'direct translation' nya adalah 'batu api') untuk aku carik pasal...

aku mengaku aku suka carik pasal, tapi kekadang tu, orang yang aku suka carik pasal tu kawan baik aku sendiri, so..tiada istilah 'kawan baik tak patut kene marah atau tak patut kene maki' sebab aku carik pasal bersebab...walaupun aku ni kuat mengumpat, berseluar skinny dan berparas laku buruk aku tetap nak bawak dalil ni...

'Surah Al- Imran: 118-119'Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya.

Awaslah! Kamu ini adalah orang-orang (yang melanggar larangan), kamu sahajalah yang suka (dan percayakan mereka, sedang mereka tidak suka kepada kamu. kamu juga beriman kepada segala Kitab Allah (sedang mereka tidak beriman kepada Al-Quran). Dan apabila mereka bertemu dengan kamu mereka berkata: “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), katakanlah (wahai Muhammad): “Matilah kamu dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan segala (isi hati) yang ada di dalam dada.

aku mengaku aku suka carik pasal, tapi aku mengaku, ko buat statement itu ini konon kau tak carik pasal ngan orang lain...bukankah statement2 kau itu cukup menunjukkan kau suka carik... pasal...

p/s: tengah sebok2 memikirkan baju apa yang hendak di pakai untuk persandingan Kak Anyah-Sepupu...sebok pulak tulis mende nih...arrghhh faham2 sudeyh kenapa!

Friday, April 16, 2010

cerminan: mansia yang itu dan engkau yang suci...

saya bukan seorang perawi hadis...
jauh sekali seorg pengumpul al-quran...

saya hanyalah seorang hamba Allah S.W.T,
yang tidak pernah mengaku saya sempurna,

kerana saya mengaku,
2 kalimah syahadah yang terungkap,
kesaksian bahawa kesempurnaan adalah milik Allah S.W.T.

namun,
ada manusia,
yang mengaku mereke sempurna,
sampaikan,
mereka dengan senang hati tidak mahu mengaku kekhilafan mereka,

mengapakah,
bila berlaku sesuatu,
manusia tercengang-tercengang,
mengaduh domba ke sana-sini,
mengusung kisah ke hulu ke hilir,
menulis berita dalam 'buku digital',
menyatakan...
'manusia yang itu sudah melampau...manusia yang itu terlalu keji'
'manusia yang itu harus binasa...manusia yang itu jijik'
'manusia yang itu celaka...manusia yang itu bagai hantu'
'manusia itu 'membuang' ku...'

terdiam sejenak,
aku tidak mengerti,
apakah 'manusia yang itu' yang kau maksudkan...menistai dirimu...
bukan kah kau dulu yang mengaduh domba, mengusung kisah...dan menulis berita!,

wah!,
kau membuat kan kau,
disaksi suci oleh dunia,

namun,
kau 'dibuang' oleh manusia yang itu,

malah,
kau pula yang mahu marah2...dengan mengaduh domba, mengusung kisah, menulis berita,
seolah-olah kau tidak sepatutnya 'dibuang' sebegitu sahaja...

sedarlah,
sandiwara kau itu sudah basi,
jangan kau biasa menjadi hipokrit,
dengan wajahmu yang dibuat-buat suci,
secara tersiratnya,
muka mu penuh dengan daging-daging hitam,
yang kau sendiri jadikan.

sedarkah kau,
kau tidak akan selamat...
tidak mungkin hari ini...tapi mungkin esok lusa...

kerana,
Allah S.W.T melarang keras,
umat nya dalam
Surah Al-MAidah Ayat-2,
'dan janganlah kamu tolong-menolong dalam melakukan perkara-perkara dosa dan pelanggaran'

kebencian 'manusia yang itu' kepada mu kerana hiprokisi-mu,
menempatkan kau dalam keadaan,
di mana kau cuba berbuat sesuatu,
agar kau sentiasa dihulur simpati,
dikasihani, diberi pertolongan...

sedarlah, manusia yang itu sudah bosan...
bosan dengan lakonan mu,

berharaplah...kau akan selamat buat selama-lamanya,
kerana...
kata-kata nista kau di 'buku digital' itu,
merupakan cerminan diri kau yang sebenar,
dan pasti terbalas kerana sudah ku bicarakan sebentar tadi

'kesempurnaan milik Allah S.W.T'
maka balasan yang kan kau terima akan lebih 'sempurna'
sesempurna kau..yang berani mengutuk2 manusia yang itu...!'

p/s: sajak ini dibuat dan ditujukan kepada seseorg...dengan ucapan..'sedap makan kuih talam gred a nih!'

Tuesday, April 13, 2010

cold!

it was raining cats and dogs.

4:20, the rain had stopped. it is a sign for me to continue my reading for next paper (Undang-undang keluarga islam).

life's getting tougher as you grow older. obstacles ensued asking you to get through it. right now, a lot of things started to come across troubling my mind. Headache!. what remedy is the best to cast you away as panadol wouldn't be that such a good healer to ease the tension.

take a deep breath....breath in..breath out. next turn on the radio on the internet. songs were........., turn on 'youtube', plays 'it must have been love', 'when i see you smile', 'alone', 'don't stop believing'....'bohemian rhapsody'. all the soft rocks and definitely change the mood as i sing to it.

life is tough. who said it is easy as A...B..C!. but be sure that you get through to it. if you don't, life is meaningless.

Monday, April 12, 2010

panas!

badan sakit-sakit, sengal sana-sengal sini. selongkar losyen berangin, urut perlahan-lahan pada kaki sampai meresap ke bahagian yang sakit. 'berangin'.

esok 8:30 pagi 'Ekologi Global dan Pembangunan Lestari' di Dectar. Jam sekarang menunujukkan pukul 1.41 minit pagi. hanya tinggal 4 bab sahaja yang belum dibaca. 'Lepas ni la', update blog dulu.

bilik sangat bersepah. tak macam first year dulu, rajin mengemas. mungkin sebabnya, dulu sibuk, bab-bab kemas mengemas ni tak jadi suatu prioriti. sekarang tak lagi. hujung minggu ni, nak bawa pulang benda-benda yang tak pakai dan buang mana-mana yang patut.

fail-fail dan barang-barang jaksa akan dipulangkan kepada Yati.

sengal-sengal di kaki makin lama makin menyurut...alhamdulillah.
pembacaan diteruskan, dengan harapan...'boleh jawab dengan tenang dan tenteram esok'.

p/s: jiwa kosong...hati batu...lidah kelu...buntu..memikirkan masa depan sampai benak jadi kusut..gitu ka...