Sunday, August 22, 2010

kekasih lama abah!


Abah: faiz ko tanak ke beli 'croissant' ni bawak balik umah???...RM 4.99 jer...

i rolled my eyes with a state of unbelievable that Abah managed to pronounce it correctly. the offer was convincing as i reply...'Nak la'...'Cicah Air Sedap, atau sapu Peanut Butter'!

Abah passed RM 5.00. Without further hesitant i motion to the Cashier. Queue.

then, while waiting for my payment to be accepted, i saw abah chit-chatting with a lady that i am familiar with but i barely know. Again, i rolled my eyes as elly stood besides him, between him and that lady. dalam hati kata: Melangok la keje kau elly-denga cakap orang2 tua!

the Akak Cashier pass me the receipt as i walked towards them.

i stood behind abah and heard the whole conversation though i miss a bit because q-ing for the 'croissant' to be paid.

The Lady: Adi...aku tengok ko asyik bawak anak-anak kau jer, mana orang rumah kau???
Abah: isteri aku sakit, sekarang ada kat hospital...strok la...

then everything went to be like 'tell-it-all'...

The Lady: abis tu di...anak-anak kau macam mana???
Abah: anak-anak aku 2 orang da keje, tinggal dia ni haa...si kecik (pat Elly's shoulder)
The Lady: entah la di...saya da 10 tahun menjanda...ibu tunggal...anak yang paling besar baru abis praktikal-umur 27 tahun....
Abah: anak kau berapa orang...?
The Lady: empat orang di...(abah terus rolled his eyes!)...saya ibu tunggal...(abah potong cakap...)
Abah: abis tu macam mana, anak2 ramai, suami takde, bekas suami ada tolong-tolong bagi duit tak?
The Lady: ada la jugak...tapi perit...ini anak kau yang kau hantar dulu tu di....(i mean admitted to UITM n UKM)
Abah: haah...
The Lady: eh da gemuk sikit...dulu kurus jer...
Elly: padan muka, orang cakap tanak caya...(i mean dia cakap aku ni da gemuk-aku suka deny!)
Abah: ok la...aku nak balik la...siap2 untuk buka...salam makcik Sharifah ni...

Elly and i salam the lady. we left her and we went to a different directions.

Kalau nak tahu...she is Sharifah. Abah told me before he married my mother, she is the one before mak. abah continued by saying 'jodoh tak lama, dia kahwin dulu dengan pilihan keluarga, padahal dulu kerja kat sama tempat, selalu balik sama-sama....akhirnya melekat ngan mak kau..., dia kahwin dulu dari abah...'

so, dia adalah kekasih lama abah....

i heard deep sorrow from his voice when he said: 'selama hari ini abah jumpa dia, dia tak pernah ckap dia ibu tunggal....baru hari ni tau!'

aku pun terkejut jugak, memang selalu aku ngan abah jumpa dia and borak2 sakan, she seemed to have no problems at all~

then,i realize that abah had been through a lot of things and he is letting it out as he believed that it is the time i have to know the memories that he made, before he shut his eyes. so i will continue to bear everything that he left as that is the most 'expensive' thing ever happen to him.

i rolled my eyes as he has the gut to tell me and i'm ready to hear anything after this about his past time though i've came across to many of his hardships stories when he was young....

p/s: denga lagu rossa-hati yang kau sakiti..


Friday, August 20, 2010

la roue de la fortune



video
p/s: saja jer upload sebab 1-suka iklan ni, 2-ni la perfume yg aku pakai--Cehh!!!

Wednesday, August 18, 2010

dukacita!

'faiz meh la berbuka ngan kita orang...bilik finn...nape u asyik tido jer?...u tak sehat ke?..ke u ade masalah?...bagi tau la....'-tnya ayub...

jam menunjukkan pkul 7:21 minit petang...dalam beberapa minit lagi azan maghrib menandakan semua orang boleh berbuka puasa...

'...tanak la ayub..saya rasa malas nak berbuka...awak pergi la berbuka...saya tade pape masalah...'

TIPU!: padahal aku baru dapat tahu, mak masuk hospital lagi...kali ni tak boleh gerak langsung...

sambung tido!

jam menunjukkan pkul 8:05 malam...

terlepas waktu berbuka...terus bangun malas ke meja kopi bulat dalam bilik untuk makan makanan yang dah sejuk, dibeli sejak pukul 5 ptang tadi dan popia bersalut sambal dibeli oleh ayub dari bazaar ramadhan...minum 'sky-juice' ngan kurma sebagai pembuka selera...

p/s: rasa sangat worse and down...sebab hp tinggal kat umah, segala info pasal mak lambat la update...akak bagi tau pun dlam fb...rase macam 'haram' lagi sebabnya laptop yg rosak tak siap2 lagi kat kedai...memang bikin nangis la dalam selimut sepuas-puas hati...

Friday, August 6, 2010

wisdom tooth!


masuk hari ni da hari ke-4 aku tanggung kesakitan sebab tumbuh gigi kat belakang gigi geraham belah kiri.

sakit sampai tak boleh nak makan, minum, gosok gigi even ketawa kuat-kuat.
smalam da pergi klinik, doktor kata biarkan aje gigi tu tumbuh, so dia bagi ubat tahan sakit, antibiotik and bagi ubat pengecutan bengkak tu.
********************************************
Semalam: Masuk kelas PIL, 10 pagi.

DK sangat sejuk, rasa gigi ngilu sangat, kesejukan tu seolah-olah 'mencengkam tempat yang sakit tu'.

Puan Wan Siti Adibah : 'Syahrul awak tak sehat ke???'
sejurus selepas melihat aku termangu-mangu sambil tahan sakit dalam kelas, aku cuma mengangguk malas...set kelas pkul 8-9 tutorial Partnerships and Company ketawa lucu.
ni sebab kes pagi tadi ngan Miss Shereen Khan.
Fatin cakap: ' Faiz bagi tau la...Faiz sakit gigi'
mula-mula segan sebab da kena ketawa dalam kelas tutorial pagi tadi - yea la bila datang lambat. Sampai, Miss Shereen nak buat kelas tutorial tu dalam bilik aku sebab tunggu aku.
Miss Shereen : 'Syahrul, since you're so quiet today, do you have anything to add??'
this was asked after Kak Aishah read her argument.
konfem2 la aku tak tahu nak jawab apa, sakit gigi tu buat aku rasa antara sedar tak sedar jer (padahal Kak Aishah baca tu betul2 kat telinga kiri aku)

preparation malam tadi untuk kelas tutorial tu: hilang entah ke mana.....

Aku terus jawab 'Nothing' dengan menambah 'Sorry miss, i couldn't pay attention because i have tooth ache'

Fatin membisikkan sesuatu pada Miss Shereen, Miss Shereen terkejut lalu berkata 'you have wisdom tooth!...it's painful you know!'

dah, kelas jadi gamat, semua orang cakap perkara tu menyakitkan, sampaikan ngilu gigi aku tu jadi bertambah-tambah sakit.

***************************************

Puan Wan Siti Adibah ada cakap sakit gigi adalah sakit yang Ketiga tersakit selepas sakit=mati dan sakit sebab bersalin.

Kelas PIL habis awal, terus balik bilik untuk tidur, sebab belah malam tak boleh tidur menanggung sakit gigi tu.

p/s: terima kasih la pada kawan2 yang cakap 'get well soon' and bagi advice suruh gi klinik kat Azura baru

p/s: agak menyampah bila orang yang tak biasa panggil aku dengan nama 'Syahrul'...bunyi macam budak2 hingusan...hahahahahahahaa....