Monday, December 28, 2009

i'm not gonna give it up!

eh...dah 7:37 pagi.

DOWN!-subuh terlepas.

Terus pergi mandi sebab nak pergi kelas U3 yang selama ini dinantikan.

Tetapi rekod pagi ini tercipta: Masa bersiap paling cepat, sebab naik bas pukul 8:00 pagi tadi. Selalu ambil masa satu jam yea untuk ke mana-mana, termasuk ke kelas. Tersenyum di atas bas keseorangan sambil tak sabar nak masuk kelas tuh.

Sampai di FSSK, tercangak-cangak cari mana dia '3A 502'/dewan kuliah.

'Owh...kat atas'.

Memandangkan masa dah lambat sebab kelas bermula pukul 8:00, bergegas la budak comot naik tangga.

Bila buka je pintu bilik yang berjaya dijumpai, kelihatan seorang pensyarah wanita sedang duduk dan di hadapannya seorang pelajar wanita(FST-sebab tengok nama dia ditulis di namelist, tahun 3).

Sambil buka pintu, budak comot bertanya: "is this the ******* ******'s class'

Pensyarah wanita itu menjawab-"yes, masuk2!'. Terus ambil tempat.

'kita tunggu sampai lapan setengah, kalau yang lain tak datang i tell you what to do to fulfill your 3 kredit hours'

*********************************************
jam menunujukkan '8:30' pagi!

"ok memandangkan yang 4 lagi tak datang (fyi- hanya 6 org sahaja yg mendaftar kursus ini!) maybe kursus ini akan digugurkan, sebab polisi bahagian akademik sendiri yang menetapkan kalau kurang daripada 10 orang yang mendaftar, kursus itu akan dibatalkan.'

-terus DOWN! dengan kehadiran kelas, sebab kita orang 2 je yang datang. At least kalau semua orang datang, kita bole 'sort this out'.

"kalau you nak kelas ngan i lagi, you drop this course and take '******** **** *******', kelas tu 2-5 hari ******, tapi kalau kelas tuh clash ngan mana2 you pnya subjek, you boleh amik masa nih, so i akan datang ajar you"

-Sangat mulia pensyarah ni, sampai sanggup mencadangkan cadangan sebegitu rupa, tapi aku still nak amik course ni jugak!

"so, i terpaksa suruh you gugur kursus ini soon,ambil kursus lain, but depend dengan the rest yang tak datang ni"

-Macam dah tak ada harapan-kursus apa yang aku nak amik kalau kursus ni tak ada. Yang lain tu macam 'biasa-biasa jer'(berlagaknya aku!).

"so apa-apa hal i akan contact you, so kelas boleh bersurai"

tiba-tiba...macam ada sinar baru muncul...sinar2 yang akan membuat aku ngan sorang lagi tu akan ambil kos ni! sorang lagi tuh terus menuju ke arahnya.

'puan, sebenarnya saya daftar kursus ni dulu waktu shortsem, tapi memandangkan ada kekangan, saya drop. tapi sampai kat bahagian akademik, kursus tu tak drop pon, so saya sekarang ni repeat paper ni'

'owh macam itu ke'

aku apa lagi-terus membatu api kat situ:

'puan...would it be possible kita teruskan jer kursus ni because since yang kita orang je yang datang and dia pun terpaksa repeat...kelas kita buat kat bilik puan je, tak perlu datang sini....i memang tak ada apa2 masalah...puan ajar je kita org 2'

aku pun bercakap ngan penuh semangat!

terpancar pulak riak kegembiraan di muka pensyarah itu.

'ok...kalau macam tu, i akan konfemkan dengan bahagian akademik...in the meantime...y'all 2 buat surat kepada i, kenapa-kenapa-kenapa, kursus ini harus dikekalkan, i rasa dengan cara itu, kita boleh adakan kursus ini'

dalam hati berdetak-YES!

kami berdua keluar dengan menggenggam satu harapan-dengan cara itu boleh kita amik kursus itu.

p/s:tak perlu ramai-ramai...kalau setakat daftar tapi tak datang, baik korang dok umah goyang kaki, tak payah jadi pelajar ukm.




Saturday, December 26, 2009

this year-fashion forward-backward-upward-downward!


dear readers,



the moment i write this, i am thinking of what will be my 4th semester in FUU is going to be like.

then mind started to think about-'Fashion'-then i tend to write something about fashion and style for this year.



the post's title itself oulining the thought, inspiration, and aspiration for this year style.

first-Fashion forward

fashion is something that moved forward and developed and it doesn't remain static. it expresses people's self in a sensible way. so for this year, mine would be more stylish than before. not going to be 'overexaggerating', this year will be witnessing outfit that 'sharp' and 'unexpectable'.

axcessories should be 'in' with the style. handbags still complement the look.



second-Fashion backward

it might sound a bit odd. but i'm suggesting that though 'fashion forward', but still it should be 'reviewed'. looking the old style, which is not suits you. then a call for a change must be made as being fashionable is fashion which hide your imperfection. if there is skirt, shirt, pant that does not suit you, do something about it or don't wear it. as for me, shirts are to 'small' or to 'large' are always a problem to my appearance-the size should be just nice. un-ironed shirts is a mess!.



third-Fashion upward

always think of something that beyond the others might think when it comes to be in style. that is, wearing something that others don't dare to wear or create a distinctive look. be confident in what you wear and doesn't afraid of being criticise. Maybe a change for the style- a new haircut, new excessories, and the most important is what do you think or inspire from your sorroundings that transpire you in your style.



last-Fashion downward

fashion might cost you a fortune!. the price worth paying, you can get another that can be paid less. i'm not suggesting that you should by the 'paste'-'fake'-'pirate'-'unoriginal'-'copycat', of Prada, Gucci, Armani, Versace, D&G, usually bags that you bought in the market but try to have something that looks eexpensive or look alike but it is not the 'duplicate' of the 'original' one. if you can afford it you can buy those which is exclusively displayed in stores but fashion shouldn't be too be too expensive till it is called fashion. as for me wear something that make you really stylish is more that enough instead of buying expensive brands(though it put you 'on track'). but it must not make you look 'cheap', 'ugly' and 'unpleasant.



that's it...the four motion of fashion i realise that should be shared with you guys. Looking forward to see my friends with their own new style.








Saturday, December 19, 2009

why do all good things come to an end?

i flipped through all my photos, taken since i was like 4-5 something until picture taken last few weeks.
feelings varied as every photos were of different story as they told my 'revolution'. it is a series of journey of my life in my 'growing up years'. happy, funny, sad, tears, joy, shocked, disturbed, hatred, disbelief, were all taken place in every picture with the story behind them.
after flipping and seeing through all the photos, i came to the realization with a question of-'why do all good things came to an end?'.
yup, everyone has their own happy memories happened in their growing up years. it would be absurd to admit that they did't have one. the memories will always remain in mind though some are kept or preserved in photos taken.
when every starts of something whether good or bad, surely i will beg that it will last forever and it will remain. as for me-good or bad, it is still be a good one in the end. however, it seems to be uneverlasting that it soon come to an end. it's like a hot cup of tea and soon it turns cold in the end and we refuse to drink it after all.
at first i can't seem to understand...as i grew up, then it changed into thought that the things shouldn't remain. this is because of a lot of reasons that if it is remained and lasting, we won't be able to make another memories...if it goes the same, we won't learn something...if it ends, we won't cherish it like i did right now when seeing all the photos.
so, the 'good things' do come to an end but, an after that it will remain in your heart, your mind and some were captured into photos...kept with you as long as you could see it until your eyes shut.
every story behinds fotos or flashes of memories in my mind tell me that i should go on with my life as you can't undo things. after you learn from the 'past', use it as the 'past' is the best teacher that happened to make you believe in yourself.
lastly-why do all good things come to an end? it must end but it still remain in the form that you will carry it with you wherever you go or you can see it as it can be captured!
p/s:...listening to 'Cherish' by the 'Kool and the Gang"!

Saturday, November 28, 2009

Melankoli AidilAdha.

'Post' ini adalah tulisan yang agak 'melankoli'



baca blog kawan-kawan, dia orang semua letak gambar sambut aidiladha dengan 'atuk', 'opah', 'nenek' dan sebagainya. cerita dia orang memang best. cerita gelagat nenek2 mereka menyambut adiladha, kelatah mereka bersama mereka di kampung, suasana di kampung dan sebagainya.



tiba-tiba, mula rasa sayu dengan diri sendiri. kampung tinggal kampung. kampung aku adalah KL ni...'layak ke aku konotasi kan KL sebagai 'KAMPUNG". dulu memang ada kampung, MELAKA, to be exact-'KG. GELAM, TANJUNG KLING, MELAKA". tapi sejak kedua-dua atuk dan nenek tak ada sejak bertahun-tahun lepas, memang tiada lagi istilah 'balik kampung'. belah abah, kat sini je, rumah nenek ambil masa dalam 10 minit sampai kalau berjalan kaki dari rumah.



ok, sekarang nak cerita atuk dan nenek belah abah.



atuk Malek, tak pernah berjumpa malah bertegur sapa pon. tak pernah kenal pun dia. dia pergi sebelum budak comot sempat dilahirkan. mengikut kata abah, mak ngah, mak long leha dan nenek, atuk orangnya tinggi, tegap dan bersuara garau. tapi entah la, 'description' macam mane sekalipun dia orang bagi, still tak dapat imagine him.



nenek Che Wah pergi masa budak comot form 4. dia meninggal sebab sakit tua. masa tu, i am the only one yang tak ada di sisi dia waktu dia meniggal, sebab duduk asrama. nenek ni suka memasak jugak. tapi nenek ni lain sikit 'peel dia. tapi tak mahu la cerita pasal orang yang dah pergi. tapi nenek ni memang kelakar. dia tak pernah baca mana-mana buku resipi tapi tau masak segala benda. tak pernah masak ikut sukatan ke, kiraan ke and so forth sebab dia buta huruf. tapi yang kagumnya dia boleh masak ikut sukatan 'agak-agak' dia je.

atuk sebelah mak, Md Seh, sempat kenal dia. Atuk ni garang. tapi dia pandai menjahit. mak belajar menjahit daripada dia. atuk Md Seh meninggal sebab sakit. pernah dulu kami satu keluarga berulang alik ke kampung, hantar atuk ke hospital.

nenek Lijah, sebelah mak paling best. dia pon garang jugak. tapi dia memang pandai serba serbi memasak makanan-makanan kampung. Kuih bakar dia paling sedap!. pernah waktu raya buat sama-sama dengan dia. selain itu, pernah kat kampung bakar lemang, buat kuih kapit, rendang and so forth. duduk dengan nenek kat kampung memang best. nenek ni memang banyak cerita dengan pengalaman, bila duduk dekat rumah, suka melayan dia. Nenek ni meninggal mengejut, pada mulanya ok, selepas dia mengadu sakit perut, keesokan harinya meninggal dunia di Hospital selepas satu malam di tahan di wad.

tapi tu semua tu dulu, sekarang mereka-mereka dah tak ada. Sangat rindu dengan hilai-tawa, senda-gurau, masa gembira dan duka dengan dia orang. pendek kata if i could turn back time, i wanted to turn back to old those days and cherishes the every moment spent with them, thus, get to know them.

sekarang ini, tinggal makcik-makcik belah abah je yang tinggal dekat rumah nenek yang 10 minit jalan kaki dari tu. tetapi, mereka juga sedang meniti usia tua mereka. setiap kali berjumpa mereka, seakan seperti, mereka semakin hari semakin nampak 'peningkatan umur' mereka. mereka tidak seperti dulu, kala mereka muda dan budak comot boleh bermanja-manja dengan mereka. sama juga dengan abah dengan emak, garis-garis tua sudah semakin kelihatan memberitahu bahawa umur mereka sudah lanjut.

walau apa pun yang berlaku, mak ngah, mak long leha, abah, mak tetap ada selain nenek dan atuk yang telah pergi meninggalkan budak comot. Aidiladha kali ini tetap meriah bak kata mak ngah-'Hari Raya Aidiladha ni, hari raya untuk keluarga', kami menyambutnya dengan meriah dalam kalangan keluarga. Off course, walau apa pun yang terjadi, budak comot still ada dia orang.

I Love You All So Much!

p/s: esok aku nak buat kek chocolate moist tu lagi, walaupun jadi, tapi aku still tak puas hati!

Friday, November 27, 2009

finally i can bake 'Chocolate Moist Cake'

nak tahu....
budak comot da pandai buat kek chocolate..yang moist punya..
sebenarnya buat tu tak susah sangat...tak boleh kata 'senang'..
kalau senang....people will expect that it is so easy, though it requires great patience!
haha..kek tu ala2 main dish for this hari raya aidiladha celebration in our house....
besides, i just finished reading 'For One More Day-Mitch Albom'.
Compare to the other two from the same author-'Tuesdays With Morrie' and 'Five People You Meet in Heaven', the ending is rather 'a happy ending' as i learn that 'it is never too late to make change, always think wisely and never regretted of mistakes you've done throughout your life'.
p/s: next-'Becoming a Man by Paul Monette'- a memoir of gay-writer's life and 'In Good Faith'- the thoughts and writings by Zaid Ibrahim, local-prominent lawyer.

Tuesday, November 24, 2009

high-school looks!


gambar ni waktu budak comot form five.
dengan seorang classmate-Nor Asilah Mohd Nor


p/s: ntah apa-apa ntah, muka 'skema', tak pandai senyum, tak pandai 'posing'...amik gambar macam nak taknak jer...

recalling the past...looking to the memories

5 beta siber 1-2006
i'm the one who made that mural '5 beta siber 1'
amik anugerah cemerlang

klaka-when i was in form 4 with Comel!
the school where we made the memories!

a friend from former high school tagged pictures of my classmates and i when i was in form 5
couldn't believe seeing mine and compare it with my 'present' one
yup...everyone including me is different...they are all mature with their own sense of style...no more 'high school looks', 'girls/boys next door looks', 'prefects/librarians/students looks'...everyone has their own goals to achieve, everyone is apart(especially syaza) but the pics tagged brought us closer
laughs, comments, of the pictures...portraying that we are still together
because you and me once had together made the memories that is so precious as it will remain until the end of times....

nabil, syawal, em, mu, salwan, huda, azeera, tirah, fahnim, syafiqah r, asyikin, sabrina k, nadhirah, kama, bash, iqa ayub, syaza, asilah, adilah, puteri, ana, ct., syafiq, nadia...our memories will remain.

Friday, November 13, 2009

saje nak letak gamba ni.

betapa kecilnya di sisi Allah s.w.t
hanya hamba-Nya yang hina...yang sering melakukan kesilapan!

Monday, November 9, 2009

what another day that fills my life!-PAK CIK HASHIM


last thursday, when heading to the bus stop as clock struck 10:05 a.m after meeting Cik Kyra in the office, i was forgetting something that i should take along...gosh it is the book again...'law of torts' that i shoould bring together for exam's refernce.

without further due, i went back to my room to get the book. in about a couple of hours, i'll be sitting the 'media and communication law' as the book contains all the infos and cases regarding to some topics. it will be a loss of not flipping through the book.

then, when i'm about to arrive to my hostel, i saw in a distance-'Pak Cik Hashim', the maintenance people from 'Kausar'. he saw me and i waved my hand up, to acknowledeg him. he return my acknowledgement by waving to me back. i entered my room and took the book and walk towards the bus stop back.

when i climb down the staircase outside my hostel, i saw a 'jeep' approaching me, two middle age-men were inside the 'jeep' and then stopped!. it was 'Pak Cik Hashim' again who drives the jeep and next sitting to him is his indonesian co-worker. he asked me:

Pak Cik Hashim: 'Nak Pergi mana?
Budak Comot: 'nak pegi library la pak cik'
Pak Cik Hashim: 'kat mana tu'
Budak Comot: 'dekat Pusanika'
Pak Cik Hashim: 'mari la naik, pak cik hantar kan'.

without no more hesitation, just jump into the jeep with a reckon...'nasib baik ade pak cik hashim, aku ni da lambat nak pegi sana'.

the brief conversation outside the jeep just now continued in the jeep while on our way to Pusanika.

Pak Cik Hashim: 'nak pergi library buat apa?'
Budak Comot: 'nak studi pak cik, ade exam dalam pukul 3 karang'
Pak Cik Hashim: 'kenapa muka kau nampak sedih je'

ooopppsss...another self-portrayal...i may look innocent and sadden and sorrowness but that didn't mean that i am of that such emotion, triggering me. with an utmost reply:

Budak Comot: 'takde la pak cik, cuma risau, kejap lagi exam, takut tak boleh buat'

FINALLY-the truth jumped out from my mouth!...Damn!

Pak cik Hashim: 'kau tak perlu risau, kau pak cik tengok ada azam, nak belajar, kuatkan semangat, nanti dipermudahkan...selagi kau ada azam untuk berjaya, selagi itu kau akan berjaya...kau dulu SPM berapa A?
Budak Comot: '10 A Pak cik'
Pak Cik Hashim: 'hmmmm...kau ambil jurusan apa?'
Budak Comot: 'Undang-Undang'
Pak cik Hashim: 'ooo..bagus la ko...'

as we arrived to Pusanika, he dropped me off and managed to wish me...'jawab periksa baik2'.

i took those words from him. although he is not like Tun Dr. M or Barack Obama, but he is just an ordinary people who wished that people around him become better....

the day itself ended up not to darn gloom and not to be the brightest sunshines.
i finished with the exams with a relief...with the saying...'i manage to climb another mountain...it's the climb again!'

to pak cik Hashim: tq for being a supportive-people at the right time when i need support.

p/s: sharing is caring, just trying to be an english writer, in preparation to go some place...huhu...hoping the 'sharing' of this story will be read and inpired by others

dalam banyak-banyak *talam apa yang ada muka?

jawapan: *talam dua muka*

p/s: ooooppsss......

Saturday, October 31, 2009

Kawan Jenis Apa Aku ni ek!

assalamualaikum.

aku dapat tahu daripada blog kawan baik aku, dia mengalami masalah yang datang bertimpa-timpa. dia memang jenis yang tak nak menyusahkan orang, maka dia tak suka nak beritahu orang yang dia mengalami masalah. bila budak comot baca blog dia, nasib menimpa ayah dia, sama menimpa ibu aku...yang sampai sekarang ini masih belum boleh buat kerja, hanya boleh bertongkat untuk berjalan dan kakak-kakak aku yang mandikan. betapa kesan kejadian pada 10 September 2008 yang lepas memberi kesan yang sangat memeritkan kepada dirinya, dan diriku.

tetapi apa yang membuatkan aku sedih, 8 September 2008, 2 hari sebelum kejadian itu berlaku, aku masih sempat menelefon dia dan abah, mengingatkan mereka "hari ini hari jadi faiz-hujung minggu ni nak celebrate la, dengan emak...", pada penghujung perbualan sempat lagi dengar emak cakap "kau elok-elok kat sana-selamat hari jadi". belum pun sempat hari yang ditnanti-nantikan (hujung minggu), aku menerima panggilan daripada Mak Long, butir perbualan:

Mak Long: "kau cakap ngan abah kau tu elok-elok, lepas ini jaga emak kau tu baik2"
Faiz: "nape pulak?"
Mak Long: "kau tak tau ke mak kau masuk hospital-darah tinggi dan strok"

*serius aku rasa dunia seakan-akan menunduk kerana gagal dalam tugasnya sebagai skrin realiti kehidupan. dia sepatutnya menunjukkan apa yang telah berlaku, namun, tiada siapa memberitahu budak comot mengenai benda ni-emak dimasukkan ke hospital semalam.

badan rasa bergetar, terus call abah:

Abah: "faiz apa yang abah nak cakap ni jangan kau panik, kelam kabut dan terkejut pulak...mak kau masuk hospital...semalam dia jatuh, kepala terhantuk kat besi katil...doktor kata dia ada kencing manis, darah tinggi, strok...n mungkin buah pinggang dia rosak!"

hatta, aku sekali lagi merasakan dunia menipu, kenapa aku tidak diberitahu 'in the first place'.

terus, airmata ku bercucuran jatuh, tak boleh ditahan-tahan lagi. keluar daripada library-PTSL, dengan airmata yang tertahan, bergegas pulang untuk menemui emak di hospital.

Harapan: sambut hari jadi musnah sama sekali!

berbalik kepada topik yang nak dibincangkan, aku rasa aku tak ambil tahu pun pasal kawan baik aku ni. sampai ni bukak blok baru dapat tahu perkara ini dan perkara tu dah berlaku beberapa minggu lepas.namun, tadi dia ada call "gud luck untuk exam" dengan nada yang biasa seolah-olah tiada apa yang berlaku ke atasnya. aku insaf, lepas ini aku akan sentiasa ambil berat pasal.

*wey...kuatkan diri kau...kita memang tak ade jodoh nak pursue degree sama-sama...but, aku yakin, kita akan jumpa lagi...tuhan maha adil...'kun faya kun'!

aku sentiasa mendoakan kau bahagia!

p/s: jantan keparat = budak comot


Friday, October 30, 2009

Kau Jangan nak bagi aku marah!

assalamualaikum.

Kau ingat kau siapa.

Kau jangan nak bagi aku marah.

Kau belum tengok lagi aku marah.

Kau ingat-ingat sikit.

Sebelum aku naik angin,

KAU JANGAN NAK BAGI AKU MARAH!

p/s: cuba cakap baik-baik sikit. Sebab itu Malaysia menjadi negara yang kurang budi pekerti. Sebab ada orang macam kau ni la!


Thursday, October 29, 2009

I love you-MUMMY!

p/s: entah kenapa, teringat kat emak kat rumah. Mummy, Get Well Soon!

kau fikir kau siapa!

ada seorang mamat ini. berkawan dengan budak katil sebelah dalam bilik aku. perangai, kekwat habis! da la datang duduk bilik orang...kau fikir kau siapa, lepas tu buat muka kekwat seolah-olah tidak ada apa yang berlaku. dah itu, suka makan makanan budak katil sebelah tu. makan tak ingat dunia, sampai aku ini, dia nampak 'invisible' jer, tak pernah pelawa pon (p/s: tak kesah pon tak dipelawa, dia ingat aku hadap sangat ke dengan makanan yang sesuai dengan bentuk badan dia tu). aku tahu la korang budak m*****, tak perlu la nak pandang budak yang baru nak amik degree ni. (Siowt la!)
pernah satu kali tu, kawan katil sebelaj tu baca nota dan tunjuk pada dia nota dalam bahasa melayu, (memandangkan UKM menjadikan bahasa melayu sebagai bahasa ilmu di sini), lepas tu dia boleh kata..."ishh..bahasa apa tu, tak faham la".
Wah...kau fikir kau siapa, kau lahir kat afrika selatan ke, bahasa melayu pun ko tak faham. seingat aku kau mengaku kau orang Malaysia. Kekwat kan! nak perlekehkan bahasa melayu. kalau tak nak guna bahasa melayu, pegi la amik m***** kat u lain, yang lagi prestij dan menggunakan bahasa lain selain bahasa melayu yang diingin-inginkan. (bangga menjadi mahasiswa UKM).
seterusnya, pada satu malam, aku belajar di bilik. sebelum ini study selalu hujung minggu jer, tiap hari, bilik tempat aku tidur je. malam tu, aku stay up! buka la radio LiteFM. tak ada la kuat sangat, just bagi aku je dengar. pada masa yang sama, kawan katil sebelah tu ber'gayut' la dengan telefon dengan seseorang.
maka keadaan menjadi seolah-olah 'dunia tidak mempedulikan dia', sebab masing-masing agak bising dan dia kononnya nak study (sebelum itu, dia da bawak segala selimut, beg, buku dan sebagainya untuk tidur di bilik aku, nasib baik dia tak angkut semuanya masuk). dia seolah-olah tak bole terima dengan keadaan itu, berkemas dan bergegas keluar tanpa berkata-kata kepada kawan dia yakni kawan katil sebelah aku itu, dengan muka yang masam, solah sedang marah semasam mukanya yang tak pernah manis pon bagiku (maksudnya muka dia, buruk, bajet ko sedap mata memandang)...kau ingat kau siapa, ini bilik aku, aku ada hak nak buat apa. kau tau pun kau nak berambus dari bilik aku dan balik bilik sendiri. ko memang kekwat!
lepas itu keesokan harinya, dia kembali ke bilik ku, pagi-pagi pulak tu, (nyebok jer)..huhu..

p/s: aku cukup tak puas hati ngan dia...'kau fikir kau siapa'! ha! cerita aku ni mengalahkan novel, boleh menang "Pullitzer Prize" tak...perasan.

Wednesday, October 28, 2009

NTAH!



tak tau la kenapa, saja nak tulis sesuatu kat sini! ok aku da tulis!

p/s: lapar...craving for wafer right now...

Tuesday, October 27, 2009

EXAM!


today i sit the very first paper-Criminal, it's tough and as usual...tak cukup masa nak complete the answer for the second question.
the question is rather tricky, i spent the time to determine what would be my answer to that required question. Hmmmm...i'm not satisfied as the time runs out...i quickly sum up my answer though i scream to myself..begging them (invigilators)..."bagila aku sikit lagi masa!". at that time i manage to write on two provisions in which the element of 'good faith' existed though i would like to expand my essay to 2-3 more provisions of the same element....aaarrgh....
got 6 more papers to go, tort, islamic family law, media and communication law, family law, pengurusan persatuan, and bahasa arab
for this coming semester break...i planned to read a classical novel 'gone with the wind' by margaret mitchell...owh, can't wait to buy it and spend the whole day reading it..
next semester, my must-have thing would be 'perfume'. i have one on what perfume to buy in my mind, but still considering on other perfumes also.
besides i am now into retro songs...from olivia newton john to andy gibb, from aman shah to sharifah aini, from the carpenters to abba and so on...once Faizal call me "a grown up-trapped in my teenage body!"...i say..'huhu, okay'...but i don't know...yeah...it's a bit strange when teen like me listening to 'superstar' by the carpenters...
that's all for today, remember:
'an apple a day, keeps the doctor away'.
*ungkapan ini adalah first ungkapan yang aku belajar, masa mula-mula aku masuk darjah satu, sampai sekarang aku tahu apa maksudya and it plays an integral part in my lives!



Saturday, October 3, 2009

takziah diucapkan...

budak comot di sini ingin mengucapkan takziah kepada Athirah Md. Annuar,(kawan budak comot) sekeluarga atas pemergian abang beliau yang kembali ke rahmatullah....
semoga rohnya dicucuri rahmat.
Al-Fatihah.
Amin.

sorotan...

tahhun ni raya...memang agak kurang sikit kegembiraannya. semua kawan-kawan rase begitu.
mungkin cuti raye seminggu, tapi kena bawak balik assignment buat kat umah kot. tahun ni sedara mara tak ramai yang datang berbanding dulu, mungkin rumah aku tahun ni tak hidang sate macam tahun lepas, sampai sedara yang jauh, bau-bau bacang pown datang...tahun ni aku ngan kakak aku buat kuah kacang dengan 'instruction' mummy tersayang. aku pown ada jugak buat beberapa buah kek. kak feza macam biasa la sebok buat kuih cornflakes untuk orang datang.
walaubagaimanapun, tahun ni sempat pergi beraya rumah sedara mara atuk yang da lama tak dengar khabar berita. suka dengar cerita2 mereka. dalam banyak2 tuh, ade seorang pak sedara beraya dengan keadaan kerisauan...sebab doktor kat hospital selayang yang bodoh tu, pegi bagi salah ubat sampai kaki atuk tu bengkak sane sini sampai susah nak bergerak...bangang!, dia ingat dia jadi doktor...suka suki bagi orang ubat salah....walaubagaimanapun..aku doakan atuk tu cepat la sembuh...amin
selepas seminggu berada di kolej lepas cuti raya...kembali betugas sebagai seorang pelajar...dan seminggu tu juga la sebok dengan 'assignment' dan sebok dengan 'sambutan raya'...aku ditugaskan sebagai, sebagai penyelaras dekorasi...kena menyiapkan satu pentas yang berlatar belakangkan rumah kampung...ala-ala rumah terbuka artis-artis dalam tv. memang susah nak dirikan rumah...lighting memang kena bagus, rekaan mesti menarik, rancangan dan pelan mesti diatur tapi, takut tumbang pulak....
budak comot nak ucapkan ribuan terima kasih kepada yang sangat membantu budak comot yang tak tau apa2 pon...terutamanya abang danny, amir, rafi. engku syubli, alif, shaffi, fikri zool, baie,
dan diyana, fadhilah, sakinah, rohaida, yuna dan budak2 biro s/u yang lain, dan lain2 yang membantu mendirikan pentas rumah tersebut...tanpa mereka..ntah ape jadi untuk pentas tuh...
kepada yang bekerja keras untuk majlis sambutan raya yang berakhir semalam dan mula pown semalam iaitu miza, nabila, kak raihan, fidzul, ros....felo-felo terutamanya felo dekorasi, keselamatan dan tugas-tugas khas, kak mida dan kak nina...tahniah diucapkan...tak dilupa pelajar2 first year yang dikenali yang menjadi ajk pada malam itu....
ingat abang danny ada cakap
'kalu tahun ni bina sebuah rumah, mungkin taun depan bina sebuah mahligai pulak'
..................................................................................................................................................

Sunday, September 6, 2009

bershopping dalam keadaan H1N1...

last saturday, my sister-feza, my younger sister-elly, my younger brother-mamat and i went to shopping, bought new clothes for this coming up...we decided to wear mask...due to the influenza's a h1n1 spread as we were mingling with lots of people whom we do not know might carry the virus...as we were asked to be very cautious when it comes to prevention by our beloved father...mr. zahadi..here are some fotos we managed to capture....ehehheheheh.......























Saturday, August 22, 2009

It is not just a song#1-my blog's song


DEFINITION of the word "VOGUE"

n.
1.The prevailing fashion, practice, or style: Hoop skirts were once the vogue.
2.Popular acceptance or favor; popularity: a party game no longer in vogue. See synonyms atfashion.

intr.v., vogued, vogue·ing or vogu·ing, vogues.

To dance by striking a series of rigid, stylized poses, evocative of fashion models during photograph shoots.
[French, from Old French, probably from voguer, to sail, row, of Germanic origin. V., after the fashion magazine Vogue.]
Source: www.answer.com

now i am really into this song...guess why...from the title itself really state the reason. but that's more...it really groove me up and i love the verse of "go inside..for your finest inspiration...your dreams will open the door". it suggets that you want your dreams come true, seek inspiration in yourself that will move you to avhieve your dreams...not just daydreaming in which you dreamt and it is just a dreams that make up your day...so seek that inspiration in yourself, and dreams are a bit closed to be achieved. enjoy the song

"Vogue"


Strike a pose
Strike a pose
Vogue, vogue, vogue
Vogue, vogue, vogue

Look around everywhere you turn is heartache
It's everywhere that you go (look around)
You try everything you can to escape
The pain of life that you know (life that you know)

When all else fails and you long to be
Something better than you are today
I know a place where you can get away
It's called a dance floor, and here's what it's for, so

[Chorus:]

Come on, vogue
Let your body move to the music (move to the music)
Hey, hey, hey
Come on, vogue
Let your body go with the flow (go with the flow)
You know you can do it

All you need is your own imagination
So use it that's what it's for (that's what it's for)
Go inside, for your finest inspiration
Your dreams will open the door (open up the door)

It makes no difference if you're black or white
If you're a boy or a girl
If the music's pumping it will give you new life
You're a superstar, yes, that's what you are, you know it

[chorus, substituting "groove" for "move"]

Beauty's where you find it
Not just where you bump and grind it
Soul is in the musical
That's where I feel so beautiful
Magical, life's a ball
So get up on the dance floor

[chorus]

Vogue, (Vogue)
Beauty's where you find it (move to the music)
Vogue, (Vogue)
Beauty's where you find it (go with the flow)

Greta Garbo, and Monroe
Deitrich and DiMaggio
Marlon Brando, Jimmy Dean
On the cover of a magazine

Grace Kelly; Harlow, Jean
Picture of a beauty queen
Gene Kelly, Fred Astaire
Ginger Rodgers, dance on air

They had style, they had grace
Rita Hayworth gave good face
Lauren, Katherine, Lana too
Bette Davis, we love you

Ladies with an attitude
Fellows that were in the mood
Don't just stand there, let's get to it
Strike a pose, there's nothing to it

Vogue, vogue

Oooh, you've got to
Let your body move to the music
Oooh, you've got to just
Let your body go with the flow
Oooh, you've got to
Vogue



hari pertama puasa.

semalam
22/8/2009
hari pertama puasa
amin-long lost friend from uum came
i got so overjoyed..kawan baik yang da lama terpisah, mestilah happy
ada 'ALSA's leader's summit', dia wakil UUM...ape lagi, bila masa free berborak sakan la. Pasal tu..ini...gossip tu...gossip ni...macam mana kat UUM..ok ke tak.
Belah malam berbuka bersama-sam, dengan budak2 from UiTM, especially another long-lost friend-Hady..huhu..lengkap..yang tak ade, Joey, Umar.Dia orang semua ada kat kampus.
Makan bersama-sama dengan Haris, Mirul(Perundang), Amin, Hady, 2 orang lagi budak UiTM(sory da tak ingat nama!), Ira(tudung Hijau), Mastur, Debot and Ain...
to: UMAR, JOEY, AMIN, HADY: i'm gonna miss you as i would cherished all the memories we had and made when we are in Asasi...hope that the memory will remain....
-SELAMAT BERPUASA TO ALL!-

Friday, July 24, 2009

cukur kening

pernah satu malam. berborak dalam hp (sms!) dengan sorang budak "junior" kolej. dalam tengah asyik berbalas mesej, ada satu soalan diajukan. soalannya berbunyi begini:

junior:"Eh nak tanya ko satu soalan bole?"

budak comot: "tanya la"

junior: "mmm...kening ko...mmm..asal nampak cam cukur"

budak comot: (dalam hati terkejut beruk! terus bergerak ke cermin nak tengok kebenaran/kesahihan fakta yang ditanyakan itu----takde la nampak--tapi macam yea---alamak-..tertanya dalam hati..."agaknya selama ari ni orang perasan dan mesti ingat aku cukur kening...tapi sebenarnya tak..siowt arhh")

budak comot: (lantas aku reply) "bongek!, bila masa plak aku cukur bulu kening!..hehe..dengar citer aku ni ada masa plak nak cukur kening. hehe....

junior: "jahat ko, kawan aku yang cakp, ko masuk teater, dats y, kna cukur kening"

budak comot: (terus reply).."tak pernah plak kolej ni soh aku cukur kening waktu aku masuk teater dlu..


begitu la kesahnya...ada bdak tu ingat aku ni suka-suki jerw nak cukur bulu kening...dia ingat aku hape...muahahahahaha....dia tak tau aku punya bulu kening nih...anugerah Allah..paling special..takhyah nak cukur2..dah terbentuk...muahahahahaha...


mesti korang yang baca ingat aku nih perasan lebih...lantak la!..huhuhu...


gamba aku ngan kak farah-kat moot court, ptsl..cuba tengok btul2 ada nampak aku cukur bulu kening kerw??

Sunday, July 19, 2009

masalah aku ke kereta ni???

"kalau ko bawak kereta( after this shall be mentioned as "keta") macam ni, alamatnya tak lulus la ko dengan jpj, terus fail"....
kata assessor qti keta aku....
apehal plak...keta tu la punya pasal.
aku bawak keta yang aku praktis tiap-tiap minggu tu, ok jerw. bila aku bawak keta dia jerw bermasalah. klac kena lepas bebanyak, minyak kena tekan kuat2 sikit, baru gerak laju.
(p/s: kata nak suruh bawak berhati-hati, gagasan institut memandu tu jugak=nak lahirkan pemandu berhemat, so aku bawak takde la perlahan sangat pon)
ntah la, mentang-mentang la ko expert bawak keta, sampai jadi penguji aku, suka-suki ko jer nak tengking2 aku. aku ni dah la baru belajar nak bawak keta.macam la aku ni dah bertahun-tahun bawak keta n baru nak amik lesen. siowt ar.
"awak kena belajar lagi, tambah jam.."
pastu..dia tanda kat form qti tu "layak menduduki ujian"...
eh kata suruh aku tambah jam belajar lagi?. "terima kasih erk". ntah la. tengok la ujian ngan JPJ ni nanti.

Tuesday, July 14, 2009

ooh..aku dan mesin fotostat..

semalam..

dalam waktu tengah hari..

pegi la dok menyibuk kat office kolej..

konon-konon nak tolong pendaftaran pelajar 2nd intake la

tapi...kak yati cakap "tak payah...pelajar mendaftar pon tak ramai..."

k..blah

(dalam hati: yes! nak gi makan n boleh tidur puas2)

ok...dah turun makan..tiba-tiba handphone dalam poket vibrate...

"eh ada mesej masuk"...

BACA: dari NABILA-"kak anum nak jumpa hari ini jugak"

lorr..baru jer naik 'office' tadi..

(dalam hati dah rasa something wrong yang akan berlaku hari ini).

hmmmm..takpe...bergegas la ke office..



ok...pergi meja kak anum..

oh kak anum mintak resit belanjawan...

lah..pada kak raihan..."kejap saya call dia"

"hello kak raihan kat mana? kak anum nak resit2 tu, saya kat office nih"

ok..tunggu kak raihan...

hmmm..baik aku balik..

"ok la you all (en.fir, zahid, kak yati, kak kira, fin, arif shah, dan kakak "kausar") nak balik dulu"

en.fir: "ada kelas ke"

"ada pukul empat karang"

k..

nak dijadikan cerita aku bergegas la keluar, sangkut handbag dan blah..

bila 'rushing' kat pintu tiba-tiba...

beg dan diriku, langgar compartment mesin fotostat..



"GEDEBANG-GEDEBUNG....KEDEPEK...PAK....PEK....BANG!

PEK BANG...PEK"-bunyi compartment tu patah dan jatuh ke lantai

(tak nak kuat plak bunyi, sampai satu office terdiam, membisu, tergamam dan tertanya-tanya "apa sebenarnya yang dah berlaku???)



aku apa lagi, seraya berkata "jangan pandang i"

aku pun gi la buat betul2 kan compartment tu depan pengurus aku sendiri en.fir

(macam tikus membaiki labu-dah tahu patah dan tak boleh nak sambung tergedik-gedik nak bela-BENGONG!)

en.fir siap kata: "ayub yang sebesar-besar tu pun boleh lalu yang inikan pulak ko"

pulak dah..saiz aku pulak jadi isu, dibanding-bandingkan.

kak yati dah ketawa terbahak-bahak sambil kata: "faiz..faiz.."

aku sngat malu ngan diri aku, lain kali bawak la lagi beg sebesar-besar alam tuh...

dah mendatangkan musibah pada perkara lain.

aku pun mengadu la kat kakak tiri aku.

lepas tu takut dan malu nak masuk office da.
kesian gak kat mesin fotostat tu..terus "cacat" komponen compartment dah patah.
malu..malu..malu...


p/s:stay away from photostat machine when you are holding/carrying a huge handbag along!


huhuhuhmmm...malu!!!!!!!!!!!!!





gambar bersama beg yang dimaksudkan!

Thursday, June 11, 2009

penulisan budak comot yang dah lama tak 'check' blog







huhu..



dah lama tak tulis blog. bukan itu sahaja, buka blog dan baca blog kawan-kawan pun tak. mana taknya, tak sempat. banyak sangat kerja yang perlu diselesaikan. banyak betul perkara-perkara atau berita-berita "hangat" kat blog kengkawn yang lain.



sejak ada komitmen ni, banyak menghadapi perkara sukar dan cabaran. sampaikan tidur tak pernah pun cukup. Hmmmm...sangat penat...tapi takboleh cakap macam tu da tanggungjawab ko...yang memandai letak post tu kenapa?..konon-konon tak akan dapat la.



hehe...apa-apa pon, 'dream team' aku(JAKSA) memang happening habis. lain-lain 'kepala' tapi 'satu kepala' jer. macam-macam 'peel', sorang kecik, sorang besar, sorang garang, sorang lembut, sorang ni kelam kabut, sorang ni plak 'cool'...so terbukti..



(kenangan di TIOMAN tak kan dilupakan sampai bila-bila)






MMP 2009/2010 is coming up. a lot of preparation is being done right now. off course... a lot of challenges and obstacles facing us every single day of the "perkampungan". bak kata BOSS, rileks..slow2..kita budak baru nak belajar. "lembap" belakang kira.



tabik pada BOSS, kuatkan semangat BOSS, kami ada. BOSS terbaik.






it is physically and mentally demanding for this coming MMP, to ensure that all new students are well managed and guided in their first week in UKM. responsibilities is in our hands that students are all welcome and the varsity is now their golden opportunity to gain knowledege and experience in shaping them to becaome the people who would then lead the nation. Hopefully, ada la orang nak join Biro aku...hehe...(sempat meraih simpati).






apa-apa pun, tak kesah la perkara-perkara yang mendatang akan membuatkan aku tak gembira kerana hari yang cerah, tak menandakan hari tersebut tidak akan hujan. mendung kan tiba, membibitkan perkara yang tak ku ingini dan cepat-cepat la sediakan payung, kalau dah 'basah kuyup' da tak dapat menghalang 'demam'.






kalau dah 'hujan' membasahi ku, apa boleh buat, pergilah 'ganti baju' tersebut, atau just move on with your live. Allah swt membantu semua hambanya yang lemah. 'berpaut' la padanya.






eh..eh..nak menyelit...bagi 'gaya' sem depan...ntah..rase tak perlu nak 'gaya-gaya' ni.



jadi diri sendiri, baru dikatakan 'bergaya'.






owh ye, result sem 2 da keluar, bak kata abah: sejauh mana usaha kita, sejauh itu la yang akan menunjukkan hasilnya, jadi, sangat berpuas hati ngan result tersebut. panjatkan kesyukuran kepada Allah swt, dan ucapan terima kasih yang tak terhingga kepada ibu bapa, semua pensyarah, kengkawan terutamanya 3F, STARE DECISIS, GOBA, TERJAH dan sbgnya.



sekian sahaja bebelan budak comot...sekali lagi..'let's rebel in fashion'.






p/s: blog ini bakal berubah dan akan menjalani proses penataan semula









Thursday, May 7, 2009

what inspires you to become fashionista???

tadi baru baca blog wawa.
katanya, nak try trend baru-pakai boyfriend's shirt.
to the extent, baju tu kalau pakai memang tutup aurat.

bangga dengan this statement.
meletakkan dunia fesyen kepada satu lagi tahap, di mana...
tak semestinya perlu untuk tak tutup aurat dalam menjadi menjadi orang yang fashionable.
she should be applauded to what she believed at!

by the way..
back to our topic.
who inspires you to become someone fashionable?

is it:

A. Trends?

B. Fashionable Figures?/ Fashion Icons?

C. Inspired Sorroundings/Environment?

D. or, yourself, your real self...
"love to be in fashion", "love to shopping", "love to wear branded items"...
"love to express your feelings"..."fashion generates your self-confidence"..
"or just showing off...or..."it's the need to be fashionable"...

to be somebody who is "fashionable"... just be yourself...

because.."what you wear, conveys your true self"...

Monday, May 4, 2009

tagged!!!!!!

tagged by ina osman and athirah annuar+ain,

1.You must answer all the questions

2. Tag 5 people to do this quiz.
athirah anuar, ina osman, fatin faseeha@ribena, ayu jelita beyonce, ain, dayat-chenta

1. What's your full name?
muhammad syahrul faiz bin zahadi....

2. Do you hate someone at this moment?
yup.....

3. What makes you hate her/him?
he is so....better not to make him offended...but for sure i hate this person so much...let's hope that i won't be seeing him ever...again..

4. You love your family?
off course...who wouldn't...

5. List 5 names of your friends that you love.
too many..it consists of fatin ribena, ina osman...umarnfitri...bdak2 law Za'ba...goba...the top of the list...and...yes to many to be written down here....

6. Why do you love them?
because they are the one who stands besides me....

7. Who do you prefer, your dad or mom?
abah...full of vision..emak..tough and strong...BOTH!

8. Did someone make you cry this week?
i havent cry for about two months...oops kantoi..it's okay la for guys to cry...

9. When was the last time you made your friend laugh?
oohhh, i would say...everyday...the latest one is on the time when i was posting this...

10. Do you like someone at this moment?
what?..like?...oh....mean i had a crush on someone???...if crush..yup!..huhu..

11. What was the last present you received?
i don't know...n..not sure...

12. Are you missing someone?
not someone...a lot of PEOPLE...

13. What was the last message you received from your ex-girlfriend/boyfriend?
takde girlfriend...

14. What was the last comment you received?
ntah...oh someone comment on my appearance...'knapa faiz nampak makin besar?...hbr ke...?? (p/s=HBR stands for hati berbunga riang...)

15. What is your wish for your birthday this year?
i wish my mom is well again..well like before..so we can go shopping together...

P/s=penat fikir jawapan untuk tagged ni...thanx ar...huhuhuhuhu...

Wednesday, April 29, 2009

when "budak comot " speaks...2...

semester 2 is almost over...
we are now moving on to the second year..
means..
a tougher challenges are waiting...

i do hope...
as we go along...
we are still friends..
facing through the day...
with smile...
as if...
all obstacles...
are no more...
hunting you..

"after all that we've been through this year...i know..we are cool!"

scream like you had ended something which you had started long ago...
with joy..

as your scream will reduce to be heard in "crowd"..in the next 'show'..

we are like an actors..acting in our own film...

entitled...'it's my life'...

but remember..truth's hurt..it do not bring any sign..that you are about to know the truth..

if you know..it might already, cut you bleeding..like a cunning knife..
at that time..there's no point of crying over a spilt milk...

friends are hard to find..because sometimes they play hard to get..
but remember..friends are...easy comes...easy goes..
then end up to be someone who... "do i know you"...

painful hearing this...huh...?

let's all cherish whatever you have in you life...
because you might loose it someday...

please..mr postman...please...
please bring me good news...everyday....

Friday, April 3, 2009

AKTA KUALITI ALAM SEKITAR 1974.

dari dulu memang cadang nak ambil kursus Undang2 Alam Sekitar sebagai kursus pilihan bebas fakulti semester depan.


namun, terdapat cakap2 yang mengatakan, "pilihan banyak, buat betul2. so far, ramai ambil kursus yang market amat tinggi, seperti undang-undang kewangan korporat, undang2 perbankan, undang-undang insurans, dsb."


lepas itu, terfikir-"ha ah, kalau aku ambil kursus itu, marketability tu pulak macam mane nanti. aku diberi hanya 4 semester untuk ambil kursus pilihan yang mana akan menjadikan aku mahir dalam sesuatu cabang uu itu, patutkah aku ambil kursus2 seperti di atas dan melupakan UU alam Sekitar?"


tetapi, Anis Afiqah Che Rahim datang kepadaku dan bertanya "Faiz meh ramai2 kita ambil UU alam Sekitar sem depan". lantas terfikir pasal marketability sekali lagi, terbantut. namun fikiran itu terpintas dengan satu suara berbisik-"Tak mahu kah kamu untuk menjadi seorang pakar undang-undang alam sekitar Malaysia suatu hari nanti-mana ada pakar undang2 sekitar di Malaysia sekarang ini-negara masih mencari-cari siapakah yang akan menjadi 'pakar' itu-dengan Undang2 alam sekitar la aku boleh jadi lawyer untuk mendakwa dan menghukum mereka2 yang masih tak faham2 bahasa yang mencemarkan alam itu salah! bukan sahaja di sisi undang2."


jadi, keputusanku diteruskan. tak sabar nak belajar Uu Alam Sekitar!


kepada yang suka mencemarkan alam ingatlah:


"dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah s.w.t kepadamu (kebahagiaan) negeri di akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu daripada (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah s.w.t telah bebuat baik kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi, Sesungguhnya Allah s.w.t tidak menyukai orang-orang yang membuat kerosakan" (al Qasas:77)


Allah s.w.t mengutuk dan membenci orang-orang yang merosakkan dan mencemarkan bumi dan alam yang telah Allah ciptakan dengan sempurna. alam kalau tak dijaga akan lenyap sepenuhnya kerana alam hanya satu, mana ada alam atau bumi yang lain, iaitu jika satu bumi rosak, ada bumi lain yang boleh kita tinggal pulak.


fikir-fikirkanlah.


that's all, oh...dah lambat...nak pegi Mid, ada hal.


Tq for reading this! =)



POSE: "IN SUPPORT OF THE ENVIRONMET-FREE FROM DEGRADATION!"

Tuesday, March 31, 2009

when "budak comot "speaks..

i always think of others...

i always refrain myself not to hurt people's feelings...or i'll try to. because i do think that hurting people's feelings is something grave and unforgiven. i always think what will the other think and this occurs everyday in my live. to the extent when someone ask me to "stop think of others, it will harm you".

this is due to what i have been ever since i reach the age of maturity. i always make up decision that pleases everyone. i always compromise with everyone and everything. i always let others 'pass through' though i should be the one and the 'path' is given to me first to pass. i always put my trust to someone, thinking that he/she'll be the 'keeper'. i always ten to turn into blind eye for what they had done to me. this is because i think of others...

however, do they really think of me?...do they really care for me?...my feelings?...or do they ever think that their act and words might hurt me a lot?....

well pleased to tell you readers...these things always happen to me. being nice to other people would not guarantee that you will be treated nicely. i respect others but they don't respect me.FINE!. I say something that hurt and seek forforgiveness but he/she did the same thing too but never ask for my forgiveness. FINE!. i am sarcastic but there are more sarcastic than me.FINE!. i say what i felt and what wanted to say but they accused me of condemning them.FINE!. i always support others but i don't get any of their support.FINE! as if they are the only one that i have to take care of their feelings...believe it or not...many of my friends suffered these things too...guys.."be patience".

so, why do i have to think of others...a question requires an answer..."do they think of you". once i thought of to stop thinking of others...it is such a waste of time...you are not gaining or earning anything. however when knowing that there are lot of people who cared for me...i say "yeah...it is worth to not to hurt them, as they think of you and others!"

to my friends, tq for understanding me....

however, for those who really have a crap on me...i am pleased to remind you..."mind your own bussiness"...if not.."dont mess up with me or you'll end up in a big mess".

p/s: this is what my feeling is suffering from...what a relieve!...to write this...and this one is also representing those who suffer this kind of problem too...: )

semoga emak cepat sembuh...boleh gi shopping sama-sama...lagipun 'budak comot' rindu dengan 'asam pedas ikan tenggiri ngan sambal tempe' mak....

Malam Memori Tercipta n Malam Resepsi Gemilang Za'ba.






gamba 3 teratas adalah gamba semasa Malam Memori Tercipta-Annual Dinner Faculty of law pada malam 20 Mac 2009, Dewan Seri Endon,Puspanita Puri Putrajaya. malam itu menyaksikan saya menang best dress kategori lelaki n farinne kategori perempuan. agak terkejut dengan kemenangan tersebut...padahal my attire that night..murah2 jah... congrats also to Farina Md Yahaya@ Farinne.
thanx to the organizer, the second year students for organizing the great dinner n selecting me to win that award. tq!

gamba yang tengah duduk tu gaya english couture-tema untuk Malam Kedua, Malam Resepsi Gemilang Za'ba-Za'ba's annual dinner, on the night of 25th of March, 2009.

gamba ngan 2 0rang tu pula untuk tema batik kontemporari pada malam 24 Mac, 2009.

btw..i am overjoyed to attend those 3 dinners held consecutively!

Saturday, February 21, 2009

my wish...2

one day,i would like to be the 'cover man' for... esp fashion magazine, bussiness magazine, intertainment magazine, legal profession magazine and so on....because, one day when i am not seeing my friends...they will see my face on a magazine on street, with clear and shocked expression...."eh itu faiz, kawan aku!"

LONG LIVE-STARE DECISIS!






Jumaat, 20 februari...

pada hari ini,budak2 stare decisis bertungkus-lumus menyiapkan poster MLS.
banyak masalah dan persoalaan yang timbul sepanjang proses pembuatan poster ini.
namun, berkat dan usaha gigih ahli2 stare decisis yang hadir pada hari itu-fatin, anis, ina, sara, kak farah cantek,fafa, jr, jaja- dapatlah dihasilkan satu poster yang saya rasakan TERBAIK!...thanx kepada you all kerana merealisasikannya.

poster stare decisis ini bertemakan 'hollywood glamour' di mana setiap artikel dibentuk menjadi poster filem dan foto-foto di poster mewakili kami sebagai "pelakon2".

diharapkan komitmen para ahli akan terus dikekalkan untuk masa2 akan datang. budak2 stare memang best!.

kalau dulu tema-IN PERSONAM IS THE BEST!, sekarang tema baru untuk group baru---

LONG LIVE, STARE DECISIS!!!

mereka yang kepenatan...





hari itu....khamis, 19, 2009...

mereka2 ni kepenatan...yeala...sebok berpolitik, nak menguruskan hal rumahtangga, hal negeri yang huru hara, konflik sesama 'parti' lain dan sebagainya.

walaubagaimanapun..tahniah kepada mereka kerana menjadikan SURAU FUU, sebagai port beristirehat sambil menunggu waktu azan masuk.

tapi yang amat menggelikan hati...ACAP-seorang ahli politik turut tidur sebagai seorang ahli politik...lihatlah sendiri posisi tidurnya...

Tuesday, February 17, 2009

my wish...1

i wish i could hear the earth talks....listening to what nature is suffering from.....={but...i couldn't....